TIEDOTE
Kuvassa Tuovi Räisäsen kangasta, kuva: Ulla Lapiolahti

Kokeillen kohti unelmien kuteita

Kurssikokonaisuus

Luennot Suomen käsityön museossa 12.10. ja 23.11.
Työpajat Jyväskylän kansalaisopistossa 15.10. ja 4.12.

Suomen käsityön museo, Jyväskylän kansalaisopiston ja Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusala järjestävät yhteistyössä kurssikokonaisuuden, joka liittyy Suomen käsityön museon Unelmien kuteita -näyttelyyn. Kokeillen kohti unelmien kuteita -kurssilla kuulet pukusuunnittelijoiden luentoja ja kokeilet lyhyissä ja koko päivän kestävissä työpajoissa erilaisia tekstiilitekniikoita.

Suomen käsityön museolla järjestetään kaksi avointa yleisöluentoa, puhujina pukusuunnittelijat Pasi Räbinä ja Karmo Mende. Heti luentojen jälkeen Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan tekstiiliartesaaniopiskelijat pitävät pienet työpajat. Saman viikon lopulla Jyväskylän kansalaisopistolla on ammattikäsityöläisten pitämät työpajat, joissa tutustut kankaanpainannan mahdollisuuksiin luoda erilaisia pintoja ja tunnelmia sekä paperin käyttöön tekstiilimäisesti.

Keskiviikko 12.10. klo 17.30–19.00 Suomen käsityön museon luentosali
Luento: Kauneuden paino – kankaanpainanta näyttämöpuvuissa
Pasi Räbinä, pukusuunnittelija

Luennoitsija esittelee useiden näyttämöproduktioiden kautta erilaisilla painokangasmenetelmillä toteutettuja näyttämöpukuja ja kankaita. Hän kertoo ja näyttää esimerkein käyttämiään painokangastekniikoita sekä pohtii materiaalin merkitystä pukusuunnittelijan suunnitteluprosessissa.

Luennon jälkeen Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan tekstiiliartesaaniopiskelijoiden pitämä työpaja klo 19.15–20.30. Työpajassa valmistetaan metallinhohtoinen naamio. Ohjaajina: Sanni Airaksinen, Tanja Ikonen ja Henna Puhakka

Lauantai 15.10. klo 9.00–16.00 Opisto / tekstiilityöpaja
Opettajana Ulla Lapiolahti, tekstiilisuunnittelija

Tutustut kankaanpainannan mahdollisuuksiin luoda erilaisia pintoja ja tunnelmia: samettimaista pintaa flokkipainatuksella, kimaltavaa glamouria folio- ja glitterpainatuksilla sekä illuusioita kolmiulotteisuudesta ja nahkamateriaalista. Painat näyte- ja kokeilumateriaalia, joita voit myöhemmin käyttää inspiraation lähteenä.

Keskiviikko 23.11. klo 17.30–19.00
Luento: Inspiroiva matka illuusioon
Karmo Mende, lavastaja ja pukusuunnittelija

Viron taideakatemiasta valmistunut ja parhaillaan Jyväskylän kaupunginteatterissa lavastajana työskentelevä Karmo Mende kertoo lavastajan työstään niin teatteri-, ooppera- kuin TV–produktioissa. Kaikissa on kyse illuusion luomisesta, jolloin materiaalit ja tekniikat on keksittävä aina uudelleen.

Luennon jälkeen Jyväskylän aikuisopiston käsi- ja taideteollisuusalan tekstiiliartesaaniopiskelijoiden pitämä työpaja klo 19.15–20.30. Työpajassa valmistetaan tekstiilistä metallimainen koru tai koriste. Ohjaajina: Elina Aalto, Heidi Kähärä ja Tanja Lusua.

Sunnuntai 4.12. klo 10.00–17.00 Opisto / tekstiilityöpaja
Opettajana Hannele Torniainen, paperiartesaani

Tässä pajassa työstät paperia pukumateriaalina. Tutustut Iron On -paperin moniin mahdollisuuksiin. Paperia voi mm. värjätä, kuvioida, liittää muihin materiaaleihin ja luoda kolmiulotteisia muotoja, kuten vaikkapa naamioita.

Kurssikokonaisuuteen ilmoittautuminen

Kurssikokonaisuuteen ilmoittaudutaan Jyväskylän kansalaisopistoon osoitteessa www.opistopalvelut.fi/jyvaskyla/course.php?l=fi&t=12217

Osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta käsitöiden tekemisestä. Tekstiilitöissä pidemmälle ehtineet saavat uusia näkökulmia tekemiseensä.

Kurssimaksu: 37,00 €
(Luennoille vapaa pääsy)

Kurssikokonaisuuden järjestävät yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopisto, Suomen käsityön museo ja Jyväskylän aikuisopisto, käsi- ja taideteollisuusala.

Unelmien kuteita

Kurssikokonaisuus liittyy Suomen käsityön museon Unelmien kuteita –näyttelyyn 15.9.–4.12.2016. Näyttely on Teatterimuseon pukukokoelman pohjalta syntynyt kiertonäyttely, jossa on esillä epookkipukuja 1800-luvun lopulta 2000-luvulle. Epookkipuku kertoo historian, muodin ja ihanteiden lisäksi pukusuunnittelijoista, ompelijoista ja rakkaudesta teatteriin. Epookkipuvut ovat tekijöidensä tulkintoja tietystä historiallisesta aikakaudesta ja pyrkivät tavoittamaan esitettävän aikakauden tunnelman. Pukuun kutoutuu esitysajan materiaaleja, valmistustapoja ja kauneusihanteita. Samaa näytelmää varten 1950-luvulla tehty renessanssipuku näyttää erilaiselta kuin 1990-luvulla tehty, vaikka ne ovat saaneet innoituksensa samalta vuosisadalta.
Lue näyttelytiedote

Jyväskylän kansalaisopisto
Eija Aitola, suunnittelijaopettaja
eija.aitola(at)jkl.fi