TIEDOTE
Mosaiikki muotoutuu myös modernisti

Päivä mosaiikkitaiteilijana

Tekstiiliartesaani, mosaiikkitaiteilija Maria Kuparin luento ja työpaja

Suomen käsityön museo lauantai 1.10.2016 klo 12–17

 

Suomen käsityön museossa tutustutaan mosaiikkiin luennon ja työpajan merkeissä. Mosaiikin pariin johdattelee jyväskyläläinen tekstiiliartesaani Maria Kupari, joka ryhtyi valmistamaan mosaiikkiteoksia tekemisen ilosta ja huomasi uppoutuvansa tekniikkaan täysin.

Kupari inspiroituu kierrätysmateriaaleista, joiden tarinaa hän saa jatkettua alkuperäistä käyttötarkoitusta pidemmälle. ”Mosaiikkitöiden teko on hauskanpitoa, väreillä ja muodoilla herkuttelua, puhdasta flow-tilaa. Kun teen mosaiikkitöitä, nautin keskittyä työskentelyyn, joka toisaalta on pikkutarkkaa ja hidasta, toisaalta antaa minulle täyden vapauden, sillä jokaisen mosaiikkipalan muodon määrään minä itse käsin leikkaamalla”, Kupari kuvailee työskentelyään.

Päivä alkaa kaikille avoimella yleisöluennolla klo 12. Kupari kertoilee luennolla omasta työskentelytavastaan, inspiraationlähteistään ja tietenkin mosaiikinteosta. Kupari upottaa omiin töihinsä muistoja, joita vanhoihin astioihin tai esineisiin liittyy. Rikkinäisestä tulee taas ehyttä, kun se muuntuu osaksi jotain uutta ja ihmeellistä.

Maksullinen työpaja alkaa lyhyen lounastauon jälkeen noin klo 13.30. Työpajassa työskennellään myös kierrätysmateriaalien parissa. Vanhoista astioista päästään rakentamaan omanlainen mosaiikkikuvio joko oman esineen tai pajan tarjoamaan esineen ympärille. Pajaan osallistuminen ei vaadi ennalta kokemusta mosaiikin parista, vaan opetellaan yhdessä tehden. Työpaja on maksullinen ja vaatii ennakkoilmoittautumisen. Työpajan hinta 15 euroa sisältää ohjauksen ja materiaalit.

Sitovat ilmoittautumiset luennolle ja työpajaan netissä: lyyti.in/paivamosaiikkitaiteilijana

Päivän aikana voi myös tutustua Maria Kuparin näyttelyyn Pala palalta. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 13.11.2016 saakka. Näyttelyssä on esillä Kuparin harmonisia ja kekseliäästi koottuja teoksia, joiden materiaaleina on käytetty kierrätettyjä astioita.

Lisätietoja

Tapahtuma on osa Nuoret museoon –hanketta, jonka tarkoituksena on auttaa näkemään museo aktiivisena vierailukohteena, jolla on tarjottavanaan muutakin kuin näyttelyitä sekä aktivoida nuoria ja nuoria aikuisia järjestämään omia tapahtumiaan museoissa. Projektin tiimoilta järjestetään säännöllisesti Late Nights –tapahtumia sekä Low budget –työpajoja vaihtuvilla teemoilla.

Sari Koskinen
amanuenssi
p. 050 413 9051
sari.k.koskinen(at)jkl.fi