TIEDOTE
Kuva: Suomen kansallispukukeskus

Johanneksen naisen mallipuku

Uusi kansallispukumalli, Johanneksen naisen mallipuku, valmistui pitkän tutkimuksen jälkeen

Elokuussa julkistettu ja lokakuussa museossakin esitelty Johanneksen naisen uusi kansallispuku on viimeisin kansallispukuraadin hyväksymä pukumalli. Se edustaa viimeisintä kansallispukututkimusta ja tuo esiin Viipurin vaikutuspiiriin kuuluneen Johanneksen alueen juhlapukeutumista 1800-luvulla.

Puvun asiantuntijana on tutkija Leena Holst. Edellinen uutena koottu pukumalli on vuonna 2005 valmistunut Lappeen kihlakunnan miehen kansallispuku, jonka jälkeen on tehty aiemmin hyväksyttyjen pukumallien tarkistuksia.

Johanneksen naisen kansallispuvun tutkimus aloitettiin Johannes-Seuran toimeksiannosta. Sopimus toimeksiannosta pukumallin kokoamiseksi tehtiin maaliskuussa 2016. Näin uuden kansallispukumallin toteuttamiseen meni yhteensä 16 kuukautta toimeksiannosta julkistamiseen. Alun perin Johanneksen naisen äyrämöispuvun tarkistuspyyntönä liikkeelle lähtenyt toimeksianto vaihtui uuden pukumallin kokoamiseksi, koska äyrämöispuvun esikuva-aineisto perustuu muualta Karjalan kannaksen alueelta talletettuun aineistoon. Uudelle puvulle sen sijaan löytyy erinomainen esikuva-aineisto Kansallismuseon kokoelmista. Mallipuvun valmistajien kanssa puvun toteutus lähti reippaasti etenemään ja valmis puku julkistettiin Johannes-juhlilla Piikkiössä 5.8.2017.

Uunituore pukumalli esiteltiin Suomen kansallispukukeskuksen Kansallispuvun juhlapäivässä Suomen käsityön museolla lokakuun alussa 2017 ääriään myöten yleisöä pullistelevalle luentosalille. Tilaisuudessa tutkija Leena Holst ja Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas esittelivät pukua ja tekijät kertoivat omia kokemuksiaan mallipuvun valmistuksesta.

Nyt valmistunut Johanneksen naisen mallipuku on tyyliltään savakkopuku, johon kuuluu valkea pellavapalttinainen paita, kaksi hame- ja esiliinavaihtoehtoa sekä kauniin punaista villapalttinaa, kamlottia, oleva pitkäliepeinen liivi. Lisäksi puvussa on kaksi röijyvaihtoehtoa: upea lampaanlapahihainen silkkiröijy ja talvisempi valkeasta paksusta sarasta valmistettu röijy. Puvun kanssa voi käyttää valkeaa pellavaista tai värikästä kansallispukuun valittua silkkihuivia. Mustat, punaiset tai valkeat sukat täydentävät pukua. Kaiken kruunaa päähine, mustasta silkkilangasta virkattu, helmikirjonnoin ja silkkihapsuin koristettu natsi. Kaikkia puvun osia ei ole tarkoitus pukea kerralla ylle, vaan vaihtoehdoista kootaan oma pukukokonaisuus.

Uusia pukutarkistuksia tehdään koko ajan. Parhaillaan työstetään Saarijärven ja Rauman seudun pukutarkistuksia. Saarijärven mallipuku on valmisteilla ja ensimmäiset röijykankaat on jo kudottu. Tutkittavana ovat myös Ikaalisten naisen ja miehen sekä Viipurin alueen pukujen tarkistushankkeet. Uusista pukumalleista tiedotetaan lisää niiden edetessä ja valmistuessa.

Lisätietoja