TIEDOTE
Vuoden käsityöläinen 2017

Kansallispukuvalmistaja Soja Murto

Tänä vuonna Suomen käsityön museo nostaa esille kansallispukuvalmistajan Soja Murron Imatralta. Soja Murto kutoo tilauksesta kansallispukujen kankaita ja –nauhoja, ompelee ja kirjoo kansallispukujen osia museoissa olevien esikuvien mukaan. Hän on verkostoitunut muiden kansallispukutoimijoiden kanssa ja toimii aktiivisesti verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Kansallispukuvalmistajan valinta vuoden käsityöläiseksi täydentää Suomalainen kansallispuku –näyttelyä, joka avautuu 19.5.2017.

Museossa kansallispukuvalmistaja Soja Murron työhön voi tutustua valokuvien ja videon välityksellä Käsityössä elämän tuntu –perusnäyttelyn vitriinissä 11.4.2017 –8.4.2018.

Kansallispukuihin kasvanut

Kotkassa syntynyt ja Imatralla toimiva kansallispukuvalmistaja Soja Murto (s. 1975) on kasvanut kansallispukujen keskellä. Hänen vanhempansa ovat innokkaina kansantanssijoina valmistaneet kansallispukuja esiintymisasuiksi tanssijoille ja myös opettaneet pukujen valmistusta muille eri puolilla Suomea. Vaikka Soja on aina tykännyt kansallispuvuista, ei hän nuorena voinut edes kuvitella, että niiden valmistuksesta tulisi hänelle ammatti. Kokeiltuaan ensin monenlaisia muita töitä ja kyllästyttyään niihin, hän lähti opiskelemaan Lappeenrantaan tekstiili- ja vaatetusalan artesaaniksi. Pian koulun jälkeen hän huomasi kutovansa pelkästään kansallispukukankaita äidin yritykselle. Tärkeimpänä oppiäitinään Soja pitää äitiään Tuula Tanttula-Murtoa, joka ompeli ja kirjoi kansallispukuja työkseen 40 vuotta. Isältään hän on oppinut kankaankudonnan rytmin. Vuonna 2001 hän perusti oman yrityksen T:mi Soja Murto. Soja kutoo tilauksesta kansallispukujen kankaita ja –nauhoja, ompelee ja kirjoo kansallispukujen osia museoissa olevien esikuvien mukaan. Nyt eläkkeellä oleva äiti auttaa tarvittaessa alihankkijana.

Kansannaisen taju

Kansallispukujen valmistajan työskentelyä ohjaavat museoissa olevat kansannaisten ja miesten käyttämät juhlavaatteet, jotka ovat kansallispukujen esikuvia. Kansallispuvuissa on valtavasti erilaisia materiaaleja ja niitä työstetään eri tekniikoilla. Valmistustapojen haltuunotossa on ollut tärkeää päästä tutkimaan Kansatieteen arkistossa ja Museoviraston keskusvarastolla Orimattilassa entisajan vaatteiden tekotapoja, säästeliästä materiaalin käyttöä ja loogisia ompeluratkaisuja. Monet työtavat ovat aluksi näyttäneet monimutkaisilta, mutta monien kokeilujen jälkeen niiden nerokas yksinkertaisuus on paljastunut. Aikaa vievien yksityiskohtien tekemiseen on keskityttävä ja nautittava niiden tekemisestä, koska valmiissa vaatteessa niiden kauneus on usein piilossa.

Soja ei käytä ompelukonetta vaan ompelee käsin kuten kansannaiset aikoinaan. Hän on myös tietoisesti kehittänyt kansanaisen ajattelua.
- Käsin ommellen materiaalin hallitsee koko ajan ja jokainen pisto paitsi kiinnittää, myös koristaa vaatetta. Kaunista käsialaa ei tarvitse piilottaa, vaan ompeleen rytmi tuo puvulle persoonaa, jota koneellisesti ei voi tehdä. Kansanomainen työskentelytapa on myös armollinen. Taito ei ole virheettömyyttä vaan sitä, että osaa aina jatkaa niin, että poikkeama oikeastaan kuuluukin asiaan ja tuo vaatteelle tai kirjonnalle luonnetta.

Moderni perinteen välittäjä

Yhdessä muiden kansallispukualan ammattilaisten kanssa hän välittää tietoa ja taitoa kansallispuvuista erilaisissa tapahtumissa. Hän on aktiivinen viestijä kansallispukuasioissa omassa blogissaan ja sosiaalisessa mediassa. Hän on perustanut Facebookiin Kansallispuku-ryhmän. Perinteisen kurssiopetuksen lisäksi hän vetää verkkokursseja ja on kehitellyt jokavuotisen Kansallispukujen tuuletuspiknikin. Verkkokaupassaan hän myy kansallispuvun osien kaavoja, ohjeita ja tarvikkeita. Käsin ompelun ja esikuvien vastapainoksi hän välillä surauttelee ompelukoneella tehdaskankaista kansanperinteestä ammentavia sarafaaneja ja feresejä sekä moderneja vaatteita ja asusteita. Kansallispukukankaiden kuoseja hän on tuotteistanut painattamalla niistä trikookangasta nykyajan vaatteisiin.

Museo on valinnut vuoden käsityöläisiä vuodesta 2008 lähtien

Vuosittain Taidon päivänä Suomen käsityön museo valitsee Vuoden käsityöläisen. Valinnalla halutaan nostaa esille eri alojen ammattikäsityöläisiä ja siten laajentaa käsitystä käsityöstä. Edellisvuosina valitut käsityöläiset ovat:
2017: kansallispukuvalmistaja Soja Murto
2016: kengänkorjaaja Juho Erving
2015: mediataiteilija Matti Niinimäki
2014: parturimestari Bror Bäckström
2013: kakkutaiteilija Emma Iivanainen
2012: neulesuunnittelija Veera Välimäki
2011: neurokirurgian professori Juha Hernesniemi
2010: tatuoija Antti Rossi
2009: tekstiilisuunnittelija Helbe Pajari
2008: käsityöyrittäjä Anu Rinkinen
Tutustu aiempiin Vuoden käsityöläisiin.

Lisätietoja

T:mi Soja Murto
Soja Murto-Hartikainen
p. 050 588 3911
soja (at) kansallispuku.com
Hitsaajankuja 7, 55800 Imatra
www.kansallispuku.com