TIEDOTE
Kuva: Leena Niiranen

Ylivieskan kirkon tuhopoltosta selviytynyt messukasukka konservoidaan Jyväskylässä

Ylivieskan hirsirakenteinen kirkko vuodelta 1786 tuhoutui täysin tuhopoltossa maaliskuussa 2016. Kirkon lähes koko esineistö tuhoutui lukuun ottamatta osaa ehtoollisvälineistä. Rauniokasasta löytyi myös osittain palanut musta samettikasukka, joka on vuonna 1683 lahjoitettu Ylivieskan ensimmäiseen kirkkoon.

Messukasukka oli ollut kirkossa esillä vitriinissä ja ilmeisesti romahtaneen vitriinin lasit suojasivat kasukkaa sen verran, ettei se palanut kokonaan. Tulipalon sammutuksen yhteydessä kasukka kastui sammutusvesistä. Kasukan konservointityöstä on tehty sopimus Suomen käsityön museon Konservointikeskuksen kanssa ja konservointityön ennakoidaan valmistuvan vuoden loppuun mennessä.

”Kasukan yläosa on hiiltynyt, mutta selkäkappaleelle hopealangoin kirjottu vuosiluku ja suuri risti ovat edelleen näkyvissä”, kertoo johtava konservaattori Anne Vesanto Konservointikeskuksesta. Messukasukan tulevaisuudesta päättää Ylivieskan seurakunta. Jos kasukka halutaan laittaa konservoinnin jälkeen esille, se vaatii vitriinin. ”Kasukkaa ei enää pystytä kokoamaan vaatteeksi, vaan haurastuneet kappaleet tuetaan konservointikäsittelyssä kankaalla ja kasukka säilytetään tulevaisuudessa vaakatasossa”, Vesanto kuvailee tulevaa konservointityötä.

Konservointikeskus on Suomen käsityön museon yhteydessä valtakunnallisesti toimiva laitos, jonka erikoisalana on arvotekstiilien konservointi, konservointiin liittyvä neuvonta ja ohjaus sekä konservointialan konsulttipalvelut. Konservointikeskus palvelee niin yksityisiä ihmisiä kuin museoita, eri laitoksia ja yhteisöjä.

Lisätietoja