Hyppää pääsisältöön
Kuva
Palokan kirkon kolehtihaavit ennen konservointia.
Kuten muutkin Palokan kirkosta huoltoon tulleet tekstiilit, myös haavit ovat jyväskyläläisen tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemen käsialaa.
Kuva
Palokan kirkon kolehtihaavit ennen konservointia.

Suomen käsityön museon konservointikeskuksessa on parhaillaan käynnissä remontissa olevan Jyväskylän Palokan kirkon liturgisten tekstiilien käyttöhuolto. Lisää aiheesta yleisemmin voi lukea projektia esittelevästä aikaisemmasta blogikirjoituksesta. Nyt konservointivuorossa ovat olleet kirkon neljä kolehtihaavia. Kuten muutkin Palokan kirkosta huoltoon tulleet tekstiilit, myös haavit ovat jyväskyläläisen tekstiilitaiteilija Aino Kajaniemen käsialaa. Niillä on perinteinen pyöreäsuinen pussimainen muoto, ja ne on varustettu kahdella tummanruskeaksi petsatulla puukahvalla. Kolehtihaavien tyyli ja materiaalit, kuten myös haavien luonnosta inspiraatiotaan ammentavat kuva-aiheet, ovat samankaltaiset kirkon muiden liturgisten tekstiilien kanssa. Haavien pussit ovat luonnonvalkoista puuvillasamettia, ja niissä on valkoinen silkkisatiinivuori.  Pussien suita kiertävät sametin päälle ommellut leveät kuvakudosnauhat, joiden kuva-aiheena on polveilevat lehtiköynnökset. Kuvakudosten siniharmaavalkoisessa värimaailmassa on käytetty tehosteena myös kullanvärisiä metallilankoja. Pääkuvassa kolehtihaavit ennen konservointia. 

Rakenteellisesti kolehtihaavit olivat hyvässä kunnossa, mutta niissä oli useita pieniä vaurioita, jotka vaativat konservaattorin huomiota. Sekä sametissa että vuorissa oli käytön aiheuttamaa likaa ja erityyppisiä tahroja, jotka näkyivät hyvin valkoisessa sametissa. Erityisesti kolehtihaavin suut ja kolehtirahojen kanssa kosketuksiin joutuvat vuorikankaat olivat likaantuneet käytössä. Kirkkotekstiileille tyypillisten viini- ja steariinitahrojen lisäksi haaveissa oli tarkemmin määrittelemättömiä mustia tahra-alueita. Haavien suissa oli myös kulumia ja yhdessä jopa pieni reikä. Kuvakudosnauhoista törrötti kudoksesta karanneita langanpäitä, ja kahdessa kolehtihaavissa kuvakudos oli lisäksi rispaantunut toisen kahvan alta.

Kuva
Palokan kirkon kolehtihaavien vaurioita.
Vasemmanpuoleisessa kuvassa vaurioitunutta kuvakudosta. Oikeanpuoleisessa kuvassa reunan vaurioita: reikä, kuluma ja tahra.