Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nämä sympaattiset keramiikkaotukset heräävät henkiin, kun niihin puhaltaa. Kuva Liisa Horppila-Jämsä
Keramiikalla voi kertoa monta tarinaa
Kuva
Nämä sympaattiset keramiikkaotukset heräävät henkiin, kun niihin puhaltaa. Kuva Liisa Horppila-Jämsä

Suomen Käsityön museon Cerámica-näyttelyssä kansainvälisesti tunnetun keramiikkataiteilija Heini Riitahuhdan keramiikkareliefit käyvät vuoropuhelua nicaragulaisen taidekeramiikan kanssa. Taitavien tekijöiden käsissä savi, ikiaikainen materiaali, osoittaa monipuolisuutensa ja muovautuvuutensa. Keramiikalla voi kertoa monta tarinaa.

Nicaragualaisten näyttelyesineiden joukossa on mielikuvituksellisesti muotoiltuja ja koristeltuja ruukkuja, maljakoita, vateja ja erilaisia koriste-esineitä. Pienessä San Juan de Orienten kylässä elävä keramiikkaperinne oli jo katoamassa, mutta saatiin onneksi elvytettyä muutama vuosikymmen sitten. 

Koristeaiheissa ja värityksessä hehkuu nicaragualainen luonto. En ole koskaan käynyt Nicaraguassa, mutta Cerámica-näyttelyn kautta voin saada aavistuksen trooppisen Väli-Amerikan maan rikkaasta luonnosta. Taidokkaiden koriste- ja muotoaiheiden runsaus, niissä usein toistuvat kalat, sammakot, käärmeet, kilpikonnat, sudenkorennot sekä erilaiset kasviaiheet kertovat tekijöiden tiiviistä luontosuhteesta ja keskeisestä innoituksen lähteestä. Toinen koristelinja ovat hallitun geometriset kuvioinnit.

Kuva
Nicaragualaisissa keramiikkaruukuissa hehkuu trooppinen luonto. Kuva Liisa Horppila-Jämsä

 

Taidekeramiikkaesineiden joukossa silmään pistävät sympaattiset teokset: sammakko, papukaija ja pöllö. Tarkemmalla tutkimisella ne paljastuvat kotoisten kukkopilliemme nicaragualalaisiksi vastineiksi. Otukset ovat onttoja ja niiden kyljissä ja pyrstöissä on pieniä reikiä, joista ilma pääsee kulkemaan sisään ja ulos. Haluaisin puhaltaa nicaragualaisen keramiikkapöllön sisuksiin ja kuulla, miten se huhuilee. Muistuttaisiko se edes etäisesti jotain kotoisista pöllöistämme, joiden huhuilua saattaa hyvällä tuurilla kuulla maaliskuisessa iltahämärässä.

Näyttelyesineisiin ei saa koskea, joten keramiikkapöllön puhaltaminen jää kokeilematta. Joku onnekas saa kuitenkin ostaa pöllöpillin näyttelyn jälkeen itselleen. Keramiikkapöllön, kuten useimpien muidenkin nicaragualaisten näyttelyesineiden kohdalla on punainen täppä merkkinä siitä, että esine on varattu ja hyvä niin. Cerámica on myyntinäyttely ja esineiden myyntituotot menevät lyhentämättöminä San Juan de Orienten kylässä asuville tekijöille. 

Kuva
Nicaragualaiset keraamiikkakalat kuivalla maalla. Kuva Liisa Horppila-Jämsä

 

Heini Riitahuhdan näyttelytyöt ovat kuusikulmaisista heksagon-paloista koottuja erikokoisia reliefejä, kukkia. Taidokkaasti sommitellut reliefit ovat ikään kuin keraamisia tilkkutöitä. Niissä palojen saumat osuvat millilleen kohdilleen ja työt näyttävät erilaisilta, kun niitä katsoo lähietäisyydeltä tai muutaman askeleen päästä. Lähetä katsottuna huomio kohdistuu heksagonien vaihteleviin muotoihin, osa on kuperia ja osa koveria, sekä koristelun yksityiskohtiin. Kauempaa katsottuna näkee sommittelusta muodostuvan kokonaisuuden ja teokset kirjaimellisesti puhkeavat kukkaan. 

Käsityön museolla 14.2.2019 pidetyssä Tekijästä taiteilijaksi -luennolla Heini Riitahuhta kertoi pitävänsä heksagon-muotoa mahtavana, koska se jatkuu joka suuntaan ja tarjoaa paljon mahdollisuuksia työstämiseen. Kuusikulmioiden koristelu on yhdistelmä grafiikkaa ja käsin maalausta. Koristelusuunnittelun lähtökohtana Riitahuhta kertoo pitävänsä sitä, että esineen koristelu ei saa olla päälle liimattua, vaan koristeen pitää antaa lisäarvoa muodolle, tuoda sen parhaat puolet esiin.

Kuva
Jokainen taiteilija Heini Riitahuhdan tekemistä heksagon-paloista on muodoltaan ja koristelultaan yksilöllinen pieni taideteos ja samalla osa isompaa kokonaisuutta. Kuva Liisa Horppila-Jämsä

 

Kuva
Heksagonsommitelmista muodostuvat keramiikkareliefit kukkivat Suomen käsityön museon Aulagallerian seinällä. Kuva Liisa Horppila-Jämsä

 

Heini Riitahuhdan taiteilijauralle on mahtunut useita Arabialle suunniteltuja tuotteita, kuten Runo-sarja ja nyt viimeisimpänä Huvila. Huvila-astioita on esillä myös Käsityön museon näyttelyvitriinissä. Huvila-sarjan herkän kukka-aiheisen koristeen värisävy on saanut innoituksensa Heini Riitahuhdan mummolan Suomen kukka -sarjan astioista.

Cerámica- näyttely on esillä Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 12.5.2019 asti.

Teksti ja kuvat Liisa Horppila-Jämsä, yksi Suomen käsityön museon museokumppaneista eli Mukuista.