Hyppää pääsisältöön
Kuva
Euran muinaispukuun kuuluu runsaasti pronssikoruja. Kuva Suomen käsityön museo. Kuva Suomen käsityön museo
Suuritöiset ja kalliit muinaispuvut kuvastavat hyvin pakanuudenajan lopun käsityötaidon korkeaa tasoa.
Kuva
Euran muinaispukuun kuuluu runsaasti pronssikoruja. Kuva Suomen käsityön museo

Muinaispuku on arkeologisessa kaivauksessa löydettyihin viikinki- ja ristiretkiajan (1000–1200-lukujen) koru- ja tekstiilijäänteisiin perustuva puku. Arkeologiset hautalöydöt kertovat meille ihmisten tavoista ja uskomuksista eri aikoina.

Euran Luistarin alueen ensimmäiset hautalöydöt tehtiin vuonna 1969 ja nyt alueelta on kaivettu yli 10 000 löydöstä, joiden perusteella on voitu tehdä päätelmiä mm. rautakauden esineistöstä ja tapakulttuurista. Suomen käsityön museon näyttelyssä oleva Euran muinaispuku perustuu näihin hautalöytöihin ja se kertoo omaa tarinaansa siitä, miten 1000 vuotta sitten mahtinaisia haudattiin. 

Juhlapuvussaan haudatun emännän koruston runsaus, pronssipäällysteinen veitsentuppi sekä muut yksittäiset hautalöydöt kertovat naisen vahvasta asemasta. Korujen valmistaja, Kalevala Koru on yhdistänyt menneitten ja nykyisten sukupolvien esteettiset mieltymykset korujen muotoon jo vuodesta 1937.

Kuva
Euran muinaispuku on ensimmäinen muinaispukuennallistus. Kuva Suomen käsityön museo

 

Pakanalliseen tapaan kuului haudata vainajat juhlapuvuissaan. Kankaat yleensä säilyvät huonosti suomalaisessa maaperässä, mutta naisten pukujen koristeina käytettiin pronssilangasta kierrettyjä spiraaleja ja pronssikoruja, joiden erittämät metallioksidit ovat säilyttäneet osia kankaista ja nauhoista, joten tutkijat pystyivät päättelemään millainen puku alun perin oli.

Pienet kuitujäänteet ja metallihome tarkentavat meille yksityiskohtia muinaispukujen rakenteesta. Jäänteiden perusteella on pitkälti pystytty todentamaan, miten mahtiemännät ovat pukeutuneet. Muinaispukujen esikuvien perusosat ja valmistustekniikat ovat saaneet vaikutteensa antiikin Kreikasta tai jopa Bysantista Baltian ja Skandinavian reittien kautta.

Kuva
Euran muinaispuvun esiliinan helman pronssikoristeet ovat auttaneet kankaiden säilymisessä nykypäivään. Kuva Suomen käsityön museo
Euran muinaispuvun esiliinan helman pronssikoristeet ovat auttaneet kankaiden säilymisessä nykypäivään.