Kansallispuvun valinta voi vaatia hiukan pohdintaa

Minkä kansallispuvun valitsen tarjolla olevista pukumalleista?
Millaisissa tilaisuuksissa voin käyttää kansallispukua?
Pääkuvassa olevan Ikaalisten naisen tarkistetussa kansallispuvussa on erilaisten raitakuosien ja värien iloittelua, jota täydentävät erilaiset flammuraidat. Tykkimyssy on aikuisten naisten päähine ja kuuluu useaan länsisuomalaiseen pukuun. Kuva: Sari Jantunen/Suomen kansallispukukeskus
Aika usein Suomen kansallispukukeskuksen työntekijöiltä tiedustellaan pukujen valintaan ja käyttöön liittyviä kysymyksiä. Pohdintaa aiheuttaa esim. mikä olisi oikea puku kansallispuvun hankkimista itselleen suunnittelevalle. Yksi tärkeä esiin nouseva kysymys on, millä perusteella pukumalli tulisi valita? Entä jos juuri tietylle alueelle tai pitäjälle ei ole koottuna omaa kansallispukumallia, mikä silloin eteen? Onko kansallispuku sopiva asuvalinta esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhliin?
Kansallispuvun valinta on kaikille vapaata. Siihen ei liity mitään erityisiä rajoitteita tai säädöksiä. Jokainen voi valita pukumallin omien mieltymystensä mukaan, vaikka sen mielestään kaikkein kauneimman kansallispuvun. Valinnan varaa löytyykin runsaasti, koska yksin suomenkieliselle alueelle on tähän mennessä koottuna reilut 200 pukumallia ja lisäksi ruotsinkieliselle alueelle lähes saman verran. Suomenkieliselle alueelle kootaan edelleen uusia pukumalleja. Näistä viimeisin on Johanneksen naisen savakkopukumalli, jonka Kansallispukuraati hyväksyi vuonna 2017. Puvusta löytyy kuvat ja selostus kansallispuvut.fi -sivustoltamme.
Kansallispuvun valintaperusteena voi olla oma kotiseutu, se missä on syntynyt, kasvanut tai missä parhaillaan asuu. Hyvä peruste kansallispukumallin valinnalle on vaikka oma sukutausta, joko omien vanhempien tai isovanhempien. Näin puvun valinnan osalta avautuu monia mahdollisuuksia, kun usein vanhemmat saattavat olla kotoisin eri puolilta maatamme, saatikka sitten molempien vanhempien isovanhemmat. Tällöin kannattaa pohtia, haluaako korostaa suvusta löytyviä esimerkiksi pohjalaisia, savolaisia tai hämäläisiä vai sittenkin karjalaisia sukujuuriaan.
