Käsitöitä vahvalla tunteella

Käsitöillä on monen kirjoittajan mukaan ollut ahdistusta poistava vaikutus.

Pysähtymisen paikka, pohtii moni kirjoittaessaan tämän kevään tuntemuksista. Koronapandemian laajeneminen maailmanlaajuiseksi uhaksi ja meidän jokaisen elämään vaikuttavaksi asiaksi, yllätti niin päättäjät kuin ihmiset eri puolilla maailmaa. Me suomalaisetkin jouduimme uuden arjen eteen. Harrastukset ja toiminnot muuttuivat kertaheitolla. Suomen käsityön museo on yhteistyössä Taitoliiton, Itä-Suomen yliopiston ja Museoviraston Elävän perinnön käsityöringin muiden toimijoiden kanssa antanut mahdollisuuden kirjoittaa korona-ajan vaikutuksista kädentaitojen harjoittamiseen. Kirjoitukset ja lähetetyt valokuvat on kaikkien katsottavissa nettisivuilla koronakasityo.muistele.fi. Tekstit ja valokuvat tallennetaan myös Suomen käsityön museon kokoelmiin kertomaan tulevillekin sukupolville tästä poikkeuksellisesta ajasta. Aineisto on muun muassa tutkijoiden käytettävissä.

Käsin tekeminen ja koronapandemian vaikutus siihen on saanut monen kirjoittamaan ja kertomaan mikä tänä keväänä on ollut toisin. Moni kertoo käsityöharrastusten pysähtyneen, kun kansalaisopiston kurssit loppuivat maaliskuussa kuin seinään. Tieto kurssien päättymisestä tavoitti osan harrastajista talviloman aikana, kun he saivat tiedon, kansalaisopistontyökausi päättyi “nyt”. Loimet jäivät kangaspuihin suljettujen tilojen taakse ja kurssilaisille heräsi kysymys missä nyt säilyttää mattoihin tarkoitetut suuret määrät matonkuteita. Kun puutyö- ja keramiikkaluokat sulkeutuivat, monen harrastusmahdollisuus pysähtyi työvälineiden puutteeseen. Ja kuka ohjaisi nyt keskeneräisen kansallispuvun valmistusta. Onneksi keskeneräiset työt sai hakea kotiin ja pientä ohjausta sai vielä puhelimitse tai sähköpostitse.

Käsityökursseilla valmistettu siirtokuvatyö puulle ja askarreltu puu.
Kevään kurssit kansalaisopistoilla ja Taito-keskuksissa jäivät kesken. Toiminnot piti sopeuttaa kotiin sopiviksi. ​​​​​​​

 

Käsitöillä on monen kirjoittajan mukaan ollut ahdistusta poistava vaikutus. Tänä poikkeuksellisena aikana on tarvittu muuta ajateltavaa. Masennusta on torjuttu käsin tekemisellä ja osalla käsityömateriaalien värit ovat vaihtuneet tummista vaaleisiin. Toiset taas ovat uskaltaneet ottaa vihdoin käyttöön tummat värit, sillä ne ovat kuvanneet enemmän omia tuntoja. Tekniikkana kirjonta on mahdollistanut risteilevien ajatusten esille tuomisen tekstinä. On voinut tuoda esille mielipiteitä ja negatiivisiakin tunteita, niin päättäjiä kuin vaikka korona-viruksen aiheuttamaa poikkeustilaa kohtaan. 

Tummilla sävyillä neulottu huivi korona aikaan.
Tummatkin sävyt neuleissa ovat tuntuneet oikeutetuilta.
Koronan aikaan neulottu lohtuneulepaita.
Korona-aikana valmistuneen lohtupaidan tekijä omista lohtupaitani rakkaudelle, ystävyydelle, toivolle  ja veljelleen. Paita on antanut voimaa arjessa jaksamiseen.​​​​​​​
Neulotut vihreät villasukat.
Muitten harrastusten ollessa tauolla neulomisesta on tullut lähes pakkomielle. Näiden sukkien neuloja on neulonut toistakymmentä pitsisukkaparia, vauvoille ja taaperoille sukkia, osallistunut mm. keiju-sukkien yhteisneulomiseen ja mallia on toteutettu sen jälkeenkin. Viikonloppuna on ollut työtilaa ompelukoneelle on vapautunut tilaa koululaisilta. Etätyö ja kotityöt on hoidettu ja käsitöitä on edelleen odottamassa valmistumista. Korona-aika saa ihmeitä aikaan.​​​​​​​

 

Moni kirjoittaja on tämän kevään aikana ottanut uusia harppauksia digitaitoihin. Kerrotaan kuinka, on perustettu yhteinen Instagram-tili lapsen kanssa, aloitettu vloggaaminen, osallistuttu ensimmäistä kertaa virtuaalisille Käsityömessuille ja uskallettu kokeilla netistä ostamista. Netissä järjestettyjä tapahtumia, kuten Kansallispuku-ryhmän 10-vuotisjuhlaa ja monia messuja, sekä niiden ohjelmatarjontaa on kehuttu. Uusia kädentaitoihin liittyviä ryhmiä on syntynyt, kuten uuden vasta aloittaneen yrittäjän perustama Ryijy-retriitti Facebook-ryhmä. Instagramin ja Facebookin käsityöyhteisöjä hehkutetaan tämän ajan pelastajina. Youtuben videot ovat korvanneet kurssien ohjaajat ja videoiden avulla uusiakin tekniikoita on opeteltu. Maantieteelliset rajat ovat haihtuneet, kun kursseja on voinut seurata, vaikka zoomin ja Facebook-liven kautta. 

Puuhun tehty käsityöryijy.
Lapsen kanssa yhteisellä instagram-tilillä on julkaistu kuvia molempien käsitöistä. Yhteisprojekti oli Toivo-niminen ryijy.​​​​​​​

 

Opettajille harppaus käsitöiden etäopetukseen aiheutti kirjoittajan mukaan luomisen tuskaa. Oli muistettava, että tehtävinä tuotesuunnittelu ja toteutus tuli eriyttää toisistaan. Materiaalit eivät saaneet maksaa tai niiden saatavuus oli oltava yhtäläinen. Mahdoton yhtälö, mutta siitä selvittiin. Kiitoksia opettajille annetaan siitä, että on huomioitu kotoa löytyvien käsityömateriaalien rajallisuus. Käsityö on voinut yhdistää perheenjäseniä yrittämään yhdessä. 

Kevään aikana keskeneräisiä projekteja on saatettu loppuun tai otettu uudelleen työn alle. Viiden jo aikuisen lapsen äiti kertoo, kuinka oli yli viisitoista vuotta sitten antanut lapsilleen tehtävän suunnitella värityksen sydänaiheiseen pienoisryijyyn. Viimeinenkin ryijyistä valmistui tänä keväänä. Nyt jo aikuiset lapset näkivät jo unohtuneen projektin lopputuloksen. Onneksi jokaisen tekemät luonnokset olivat tallessa, niin muistettiin väritysten suunnittelijat.

Vastaajat ovat turvautuneet lankojen varmuusvarastoihin, eli lankoja on ollut kotona jopa kymmeniä kiloja odottamassa käyttöä. Keskeneräisiä töitä on löydetty komeroiden kätköistä. Ne on tehty loppuun tai purettu ja muokattu uudeksi tuotteeksi. Uudet materiaaleja ja tekniikoita on kokeiltu. Innokas tilkkuilija kertoo, kuinka oli saanut miehensä suunnittelemaan ja toteuttamaan insinöörin tarkkuudella ison tilkkupeiton. Toteutus oli hänen mielestään yllättävä, mutta hieno.

Värikäs tilkkupeitto.
Tilkkupeiton valmistukseen tuli uusi ote, kun sitä suunniteltiin miehen insinööriotteella. Hieno tuli, pohtii kirjoittaja.​​​​​​​
Neulotun tilkkupeiton osia harmaissa sävyissä.
Kaappien kätköistä on löytynyt materiaalia moniin neuleisiin, virkkauksiin ja ompelutöihin.​​​​​​​

 

Osa kirjoittajista kertoo normaalisti hankkivansa käsityömateriaalit kivijalkakaupoista, sillä he haluavat tuntea lankojen ja kankaiden tunnun ja nähdä oikeat värit ennen ostamista. Nyt karanteenioloissa nettikaupat ovat mahdollistaneet materiaalivarastojen täydentämisen. 

Käsintehtyjä kangaspussukoita ja laukkuja.
Matkailualalla toimivalle käsityöyrittäjälle tuli kevään aikana pakollinen stoppi. Piti rauhoittua ja antaa luovuuden tulla esille. Materiaalit ja tekniikat sai ottaa uudesti haltuun. Uusia tuoteideoita alkoi syntyä.

 

Onneksi me jokainen olemme erilaisia ja suhtaudumme erilaisiin, uusiinkin tilanteisiin eri tavoin. Monen kirjoittajan tunne tiivistyy lainaukseen, ”On tunne, että nyt saa omaa aikaa keskittyä tekemiseen, ihan itsekseen.” Moni vastaaja on ottanut positiivisen näkökulman korona-ajan rajoituksiin. Eräs vastaaja kirjoittaa: ”Koronan vaikutus käsitöiden tekoon on ollut hauska. Töiden loputtua kokonaan jäi paljon vapaa-aikaa ja sehän kanavoitui sekä luonnossa liikkumiseen, että käsitöihin.”  Nimimerkki, Etäpalaverin salavirkkaaja, kertoo etätyön iloista. Eli yhteenvetona kirjoituksista: ”Käsityö jatkuu, vaikka maailma ympärillä keikuttaa.” 

Käsin tehty puukko puisine tuppeineen.
Käsityö jatkuu, vaikka maailma ympärillä keikuttaa, kirjoittaa monien materiaalien taitaja ja kokeilija.​​​​​​​

 

Teksti: Seija Hahl
Kuvat: koronakasityo.muistele.fi -sivun kirjoittajat