Hyppää pääsisältöön
Kuva
Konservointikeskuksessa huolletaan tekstiilejä ja neuvotaan niiden kunnossapidossa.
Apua kiperiin tekstiiliongelmiin tarjoaa Konservointikeskus
Kuva
Konservointikeskuksessa huolletaan tekstiilejä ja neuvotaan niiden kunnossapidossa.

Esineen tai tekstiilin ei aina tarvitse olla vanha ollakseen arvokas ja tarvitakseen erityiskäsittelyä. Pieni kysymisen vaiva saattaa säästää monelta murheelta. Esineet ovat osa maailman muistia ja niihin liittyy usein paljon henkilökohtaisia, jopa pitkälle suvun historiaan liittyvä tarinoita. 

Suomen käsityön museon yhteydessä toimii tekstiilikonservointiin erikoistunut Konservointikeskus, joka tarjoaa mielellään neuvoja ja ohjeita arvokkaiden ja rakkaiden tekstiilien säilyttämiseen. Konservointikeskus palvelee niin yksityisiä ihmisiä kuin museoita, eri laitoksia ja yhteisöjä. 

Tekstiilikonservaattori on tekstiilimateriaalien asiantuntija, joka toimii työssään erilaisten tekstiilien, kuten ryijyjen, pukujen, kirkkotekstiilien, lippujen ja pitsien säilyttämiseksi. Konservaattorin työ on yhdistelmä käsityötä, kemiaa ja kokeilua, sillä joskus työtavat ja -välineet pitää kehittää itse. Työssä yhdistyy silmän ja käden koordinaatio sekä työn esteettinen lopputulos, mikä konservoinnin yhteydessä tarkoittaa esimerkiksi mahdollisimman huomaamatonta korjausta. Konservaattorit esimerkiksi värjäävät itse ne kankaat, joita tarvitaan tekstiilien vaurioiden korjaamiseen tai häivyttämiseen. Näin saadaan värisävyt tarkalleen sopiviksi. 

Konservointikeskuksen verkkosivuilta löytyy paljon yleisohjeita vanhojen tekstiilien, kuten ryijyjen, pellavatekstiilien ja kastepukujen hoitoon ja säilytykseen. Joskus kuitenkin mieltä painaa jokin erityisempi kysymys, ja silloin kannattaakin kääntyä asiantuntijan puoleen. Konservaattorit neuvovat ja opastavat mielellään esineiden hoitoon ja säilytykseen liittyvissä kysymyksissä. 

Konservointikeskuksen hellässä huomassa on viime aikoina hoitoa saanut myös hiukan tunnetummat tekstiilit. Ylivieskan kirkon tuhopoltossa pahasti kärsinyt messukasukka sai konservaattorien käsittelyn jälkeen uuden elämän. Samoin korpilahtelaisen majuri Johan Konrad Pistolekorsin kaksikolkkahattu kunnostettiin Jyväskylässä. Hattu on nykyään esillä Korpilahden kirkossa. 

Konservointikeskus tarjoaa palveluitaan valtakunnallisesti. Keskus antaa konservointiin liittyvää neuvontaa ja ohjausta, konsulttiapua sekä ennaltaehkäisevän konservoinnin koulutusta. Myös tekstiileille tarvittavien näyttelyrakenteiden ja esineiden säilytystilojen suunnittelussa saa Konservointikeskuksen konservaattoreilta apua.

Neuvontapalvelun lisäksi, muun työtilanteen niin salliessa Konservointikeskus ottaa tehdäkseen myös arvotekstiilien konservointia. Konservointitarpeen arviointia varten esine voidaan tutkia joko sijoituspaikassaan tai Konservointikeskuksessa. Konservointityöstä annetaan kirjallinen kustannusarvio, joka perustuu arvioituun työtuntien määrään ja materiaalikuluihin. 
Jos sinulla on vanha tekstiili, joka tarvitsisi pientä - tai vähän isompaakin - kohennusta, kannattaa asiaa kysäistä konservaattorilta. Pieni kysymisen vaiva saattaa säästää monelta murheelta.

Kysy asiantuntijalta – kysy konservaattorilta!
Konservointikeskus Jyväskylän Salmirannassa
p. 014 266 4383 
konservointikeskus [at] jkl.fi