Hyppää pääsisältöön
Kuva
Neulotut Toivon auringonkukka - villasukat. SKM Kriisiajan käsityöt -keruun tuloksia. Marja-Leena. Kuva Marja-Leena
Käsitöiden avulla haluttiin myös ilmaista omaa solidaarisuutta ja tukea Ukrainalle ja ukrainalaisille.
Kuva
Neulotut Toivon auringonkukka - villasukat. SKM Kriisiajan käsityöt -keruun tuloksia. Marja-Leena. Kuva Marja-Leena

Ukrainan kriisi

Vuoden 2022 helmikuussa meidät suomalaiset pysäytti Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Vaikka Krimin niemimaa oli miehitetty vuonna 2014, hyökkäyssota yllätti ajankohdallaan. Monen suomalaisen välittömänä reaktiona oli halu auttaa, mutta miten, ketä ja missä. Kansainväliset hyväntekeväisyysjärjestöt reagoivat nopeasti keräämällä rahaa, jonka käyttöä voitiin suunnata tarvittavan materiaalin hankintaan ja apuun. Hyvin nopeasti syntyi myös erilaisia kansalaisryhmiä, jotka halusivat auttaa keräämällä avustustarvikkeita ja valmistamalla käsin muun muassa sukkia, lapasia myssyjä ja peittoja. Näiden ryhmien viestintä lähti liikkeelle lähinnä somealustoilla. Käsitöiden avulla haluttiin myös ilmaista omaa solidaarisuutta ja tukea Ukrainalle ja ukrainalaisille. Sinisiä ja keltaisia lankoja ostettiin niin paljon, että sopivat sävyt loppuivat kaupoista.

Kuva
Virkattuja auringonkukkia. SKM Kriisiajan käsityöt -keruun tuloksia. Elli. Kuva Elli

Kun en päässyt paikalle lauantain 26.2.2022 isoon Ukrainaa tukevaan mielenosoitukseen Helsingissä, ajattelin että yritän tehdä edes jotakin oman osallistumisentarpeeni ja samalla mielenrauhani edestä. Kuva: Suomen käsityön museo, Kriisiajan käsityöt keruu/Elli.

Kuva
Neulotut Toivon auringonkukka - villasukat. SKM Kriisiajan käsityöt -keruun tuloksia. Marja-Leena. Kuva Marja-Leena

Sodan alkaminen 24. helmikuuta 2022 Ukrainassa oli järkytys. Oli aivan luonnollista, että aloin kutoa. Sovelsin netistä löytämäni auringonkukkamallin aikuisen sukkiin. Tuli lämpimät sukat, ja ajattelen, että ne saa joku, jolle nämä kukat ja niiden vihreät varret sinistä taustaa vasten tuo toivon viestin. Kuva: Suomen käsityön museo, Kriisiajan käsityöt keruu/Marja-Leena .

Sodan jatkuessa auttamismuodot muuttuivat

Ukrainan sodan jatkuessa myös käsillä tehtävät auttamisen muodot kehittyivät tarpeiden mukaan. Kun kevään ja kesän 2022 jälkeen sota jatkui ja talvi oli tulossa, huomattiin kaupunkien ja kylien infran tuhoutumisen jälkeen uusia tarpeita. Lämpöä ja sähköä oli saatava yhä suuremmalle joukolle. Rahaa kerättiin aggregaatteja varten. Vuoden 2022 lopulla monien tahojen yhteistyönä organisoitui laaja lämmitys- ja ruuanlaittokamiinoiden suunnittelu ja toteutus, joka laajeni vuoden 2023 alussa. Yksi aktiivinen toimija oli LUT-yliopisto Lappeenrannassa. Moni tarve yhdistyi kamiinoiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Tekniikan alan opiskelijoilla oli tarve oppi käytännön työskentelyä mm. hitsausta ja suunnittelua. 

Kuva
Lappeenrannan yliopiston valmistamia kamiinoja, jotka lähetettiina avuksi Ukrainan sotilaille. SKM Kriisiajan käsityöt -keruun tuloksia. Juha Varis. Kuva Juha Varis

Rohkenen myös arvella, että kamiinoiden valmistus on yksi merkittävimpiä yhteisöllisiä tekoja koko yliopiston historiassa. Jätimme ensimmäisen valmistamamme kamiinan itsellemme muistoksi avustustyöstämme ja keitämme sillä pannukahvit vuosittain talvisodan alkamisen muistopäivänä 30. marraskuuta, joka ajoittuu hyvin tämän asian kanssa. Kuva: Suomen käsityön museo, Kriisiajan käsityöt keruu/Juha Varis.

Kamiinoiden myötä syntyi hieno yhteistyökuvio, jonka avulla saatiin suunniteltua prototyypistä piirustukset jaettavaksi hyväntekeväisyyskäyttöön myös yrityksille. Metallialan yritykset tekivät lahjoitusvaroilla piirustusten mukaan lisää kamiinoita toimitettavaksi eteenpäin. 

Epävarma maailmantilanne

Poikkeuksellinen korona-aika oli jo aktivoinut monia löytämään itselleen uuden harrastuksen käsitöistä ja käsillä tekemisestä. Nyt tämä uusi kriisi toi ahdistuksen. Ukrainalaisten tilanne tuntui epätoivoiselta ja samalla moni mietti, miten meidän suomalaisten käy, joudummeko samanlaiseen tilanteeseen. Kun epävarmuus ja epäusko valtasi mielen, käsillä tekeminen tarjosi hetken aikaa keskittyä ja rauhoittua laajan uutisoinnin keskellä. Ukrainaan tehty hyökkäyssota herätti eri-ikäisille erilaisia ajatuksia ja muistoja. Iäkkäimmät ihmiset muistivat toisen maailmansodan ja sen aikaiset tuntemukset tulivat etualalle. Käsityöt toimivat keinona käsitellä näitä vaikeita tapahtumia, aluksi saamalla ajatukset hetkeksi pois ikävästä mielentilasta.

Kuva
Kirjottuja kukkia Ukrainan sodan aikaan. SKM kriisiajan käsityöt -keruun tuloksia. Kuva Päivikki Vilppula

Se kaikki on ommeltu tyynyihin… Minulla oli ukrainalainen ystävä, jonka kanssa seurasin tilannetta ja elin hänen tuskaansa. -... Pipojen ja sukkien tekeminen ei oikein innostanut, joten tilasin loppuvuodesta Taitoshopista kirjontatyön. Se oli ensimmäiseni ja tuntui vaikealta. Se valmistui muutama päivä ennen Venäjä hyökkäystä Ukrainaan. Sota jatkui, joten tilasin Englannista toisen ompelutyön, joka oli edellistä vaikeampi. Se valmistui kesällä 2022. Sota jatkui aina vaan ja sain tyttäreni ystävän mukana kolmannen ompelutyön. Sota jatkuu, joten aloitin eilen neljättä. Kuva: Suomen käsityön museo, Kriisiajan käsityöt keruu/Päivikki.

Avun antaminen ja auttamismahdollisuuksien miettiminen yhdessä esimerkiksi sosiaalisen median monissa ryhmissä on ollut tärkeää. Suunnittelun osuus käsityöprosessissa tulee esille myös Ukraina-käsitöissä, kun viestitellään tuotteiden ja tavaroiden tarpeellisuudesta. Mitä materiaaleja, värejä ja malleja on hyvä käyttää valmistuksessa ja mistä olisi eniten hyötyä. Näitä saatuja tietoja verrataan omiin taitoihin ja osaamiseen. Erilaisten toimintaryhmien kertomukset yhteisvoiman merkityksestä kannustivat ja kannustavat edelleen jatkamaan.

Kuva
Liipasinlapasia Ukrainan sotilaille. SKM Kriisiajan käsityöt -keruun tuloksia. Leila. Kuva Leila Niittymäki

Talviprojektina neuloin muutamat sellaiset käsineet, joita en ikinä ois kuvitellut tekeväni. Sain innostuttua hommaan mukaan myös yhden työkaverin. Liipasinlapasia neuloessa ajatukset vahvasti siinä, miten oman pojan ikäiset nuoret miehet ja naisetkin palelee Ukrainan rintamilla. Toivottavasti lämmittävät jatkossa siellä niitä käsiä. Kuva: Suomen käsityön museo, Kriisiajan käsityöt keruu/Leilan.

Muun muassa poliittisesti, taloudellisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen, aatteellinen yhdistys Omri ry (Ukrainaan apua suuntaava yhdistys), kertoi keväällä 2023, että sukkakeruu kevään osalta päättyy jatkuen jälleen syksyllä. Samalla yhdistys tiedotti, että sen välitettäväksi eteenpäin villasukkia lahjoitettiin 10.10.2022–16.4.2023 välisenä aikana yhteensä 11046 paria. Tämä oli vain yksi esimerkki monien kymmenien toimijoiden joukosta. Tästä voi vain arvata kuinka paljon sukkia ja lapasia Ukrainaan ja ukrainalaisille Suomessa on lähes puolentoista vuoden aikana neulottu.

Kuva
Villasukkia Ukrainan sotilaille. SKM Kriisiajan käsityöt -keruun tuloksia. Mummeli. Kuva Sinikka Plusisaari

Pojantyttäreni välitti joulupäivänä 2022 minulle Kokkolan puskaradioon laitetun linkin liipasinlapasten neulomisesta Ukrainan sotilaille. Olin vastikään kuunnellut äänikirjoja ukrainalaisten kovista kohtaloista mm. Stalinin aikana ja niin ollen sytyin heti ajatukseen kutoa heille neuleita. Kuva: Suomen käsityön museo, Kriisiajan käsityöt keruu/Mummeli.

Tärkeintä on hyvä ajatus

Suomen käsityön museo on kerännyt Ukrainan kriisiaikaan liittyviä mietteitä, muistoja ja kuvia yhteistyössä Itä-Suomen Yliopiston, Taitoliiton, Punomo.fi – Käsityö verkossa ry:n ja muiden Museoviraston Elävän perinnön käsityöringin toimijoiden kanssa. 

Voit edelleen jakaa kuvia ja kirjoituksia linkin kasilla.muistele.fi/ukraina kautta, ja samalla ne jäävät talteen tuleville sukupolville. Kirjoitusmahdollisuus löytyy myös englanniksi kasilla.muistele.fi/ukraina/en/writings
Aineisto tallennetaan museon arkistoon ja on tulevaisuudessa mm. tutkijoiden käytettävissä ja kertomassa tästä ajasta.

Kuva
Käsityönä valmistettu rauhan kyyhky. SKM Kriisiajan käsityöt -keruun tuloksia. Marketta. Kuva Marketta Rahikainen

Rauhan kyyhkynen. Halusin merkata jotain Ukrainaan liittyvää rauhoittaakseni sodan aiheuttamaa ahdistusta. Katselin ukrainalaista taidetta ja sieltä löytyi Maria Prymachenkon maalauksia ja valitsin sieltä rauhankyyhkyn. Kuva: Suomen käsityön museo, Kriisiajan käsityöt keruu/Marketta.

Blogikirjoituksessa olevat kuvat teksteineen avustus- tai solidaarisuustuotteista on poimittu muistele.fi/ukraina -alustalle tulleista kirjoituksista.

Teksti: Seija Hahl