Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tuutarin naisen kansallispuvun säppäli, yksityiskohta. Kuva Sari Perhonen-Pirttiniemi
Luetteloitujen pukukokonaisuuksien sekä niiden yksittäisten osien luettelointitiedot liitetään osaksi Suomen käsityön museon Finna-hakupalvelua.
Kuva
Tuutarin naisen kansallispuvun säppäli, yksityiskohta. Kuva Sari Perhonen-Pirttiniemi

Suomen käsityön museon yhteydessä toimiva Suomen kansallispukukeskus tallentaa kokoelmiinsa suomenkielisen alueen kansallispukuja sekä niihin liittyvää aineistoa. Kansallispukukeskuksen kokoelmat karttuvat pääsääntöisesti lahjoitusten kautta ja yksi merkittävä lahjoituskokonaisuus on Suomen Kansallispukujen Ystävät ry:n lahjoittama mallipukukokoelma. Mallipukukokoelma perustuu Helsingissä toimineen Suomen kansallispukuneuvoston kansallispukututkimuksen myötä karttuneeseen aineistoon, joka sisältää tutkimukseen liittyvän kirjallisen aineiston sekä tutkimustyön perusteella valmistuneet kansallispuvut. 

Mallipukukokoelma siirtyi Kansallispukukeskukseen ensin deponoituna kokoelmana 1990-luvulla ja Kansallispukuneuvoston lopetettua toimintansa vuonna 2010 mallipukukokoelmasta tuli lahjoituksen myötä osa Kansallispukukeskuksen esinekokoelmia. Myös pukuihin liittyvä tutkimustoiminta yhteistyössä kansallispukuraadin kanssa on nykyisin tärkeä osa Kansallispukukeskuksen toimintaa. Uuden kansallispukumallin tutkimustyössä ja valmistamisessa on mukana myös siihen liittyvistä kustannuksista vastaava tilaajayhteisö, esimerkiksi paikallinen kotiseutuyhdistys, jonka aloitteesta pukua aletaan koota. 

Kansallispukuja on mallipukukokoelmassa tällä hetkellä runsaat sata, uusimpana kokoelmaan on liitetty Viipurin seudun naisen kansallispuku syksyllä 2024. Kyseinen mallipuku ei ole vielä toistaiseksi mukana luetteloidussa aineistoissa. 

Kuva
Lappeen miehen kansallispuvun silinteri ja vyö. Kuva Sari Perhonen-Pirttiniemi
Lappeen miehen kansallispuvun silinterihattu ja vyö. 

Tähän saakka karttuneen mallipukukokoelman luettelointityö on valmistumassa, suurin osa puvuista on saatu luetteloiduksi. Luetteloitujen pukukokonaisuuksien sekä niiden yksittäisten osien luettelointitiedot liitetään osaksi Suomen käsityön museon Finna-hakupalvelua. Luetteloidussa aineistossa on nyt mukana myös osa mallipukukokoelmaan kuuluvista miesten kansallispuvuista, joita kyseisessä kokoelmassa on kaiken kaikkiaan 25, uusimpana vuonna 2005 valmistunut Lappeen kihlakunnan miehen puku. Myös ensi kesänä Suomen käsityön museossa avautuvaan, Suomen kansallispukukeskuksen uuteen pysyvään näyttelyyn esille tulevia mallipukukokoelman pukuja sekä pukujen osia on mukana luetteloidussa aineistossa.

Kuva
Lammin ja Padasjoen miehen kansallispuvun sulhasliivin yksityiskohta. Kuva Sari Perhonen-Pirttiniemi
Lammin ja Padasjoen miehen kansallispuku, sulhasliivin yksityiskohta. 

Luetteloinnin yhteydessä mallipuvusta on tallennettu sähköiseen kokoelmahallintajärjestelmään pukukokonaisuuteen liittyvät yleiset tiedot sekä yksittäiseen puvun osaan liittyvät yksityiskohtaisemmat tiedot. Pukukokonaisuuteen liittyviä yleisiä tietoja ovat esimerkiksi puvun tutkimustyöhön, esikuva-aineistojen kartoittamiseen ja taustayhteisöön liittyvät tiedot. Puvun yksittäisistä osista luettelointitietoihin kirjataan mm. esikuvatieto, valmistajat, materiaalit, mittoja ja värit. Tämän lisäksi osat valokuvataan ja kuvat liitetään luettelointitietoihin. Finnaan siirtyvissä tiedostoissa on mukana osa luetteloinnissa tallennetuista tiedoista, tarkempia lisätietoja mallipukukokoelmasta saa kansallispukukeskuksesta.

Kuva
Jääsken miehen kansallispuvun housut, yksityiskohta, jossa näkyy kullanväriset napit. Kuva Sari Perhonen-Pirttiniemi
Jääsken miehen kansallispuvun housut, yksityiskohta.

Nyt luetteloiduissa mallipuvuissa on mukana mallipukukokoelman puvut tai niiden osia kokoelman alkuajoilta eli 1980-luvulta alkaen aina 2010-luvulla tehtyjen pukututkimusten tuloksena valmistuneisiin pukuihin. Mallipukukokoelman luettelointia on tehty useamman vuoden aikana käytettävissä olleiden resurssien mukaan. Omat haasteensa luettelointiin on tuonut sekä mallipukukokoelman laajuus että kokoelman poikkeaminen tavanomaisesta museokokoelmasta siten, että kokoelman puvut ja pukujen osat ovat jatkuvasti myös opetus- ja näyttelykäytössä. Luettelointityötä on pyritty sovittamaan kokoelman muun käytön oheen siten, että myös ahkerasti koulutuskäytössä olevia pukuja ja pukujen osia olisi luetteloidussa aineistossa mukana. Luetteloinnissa on pyritty tallentamaan mallipukujen hienot kokonaisuudet, käsityötekniikat, käytetyt materiaalit sekä värien ja muotojen runsaus mahdollisimman tarkasti kokonaisuuteen kuuluvaan kirjalliseen aineistoon pohjautuen.

Kuva
Seiskarin miehen kansallispuvun villasukat, yksityiskohta kuviosta. Kuva Sari Perhonen-Pirttiniemi
Seiskarin miehen kansallispuvun villasukkien kuviointia.

Suurin osa pukukokoelmasta on nyt saatu luetteloiduksi ja siirretään tulevan vuoden aikana Finnaan puvuista kansallispuvuista kiinnostuneiden tutustuttavaksi.

Mallipukukokoelman luettelointihankkeesta kerrotaan myös aiemmassa blogipostauksessa vuodelta 2022. 

Kuvat ja teksti: Sari Perhonen-Pirttiniemi
Pääkuvassa Tuutarin naisen kansallispuvun säppälin yksityiskohta.