Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen kansallispukukeskus tarjoaa myös kaikenlaista neuvontaa kansallispukuihin liittyen. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi). Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Kysyisinkö neuvoa Suomen kansallispukukeskuksesta?
Kuva
Suomen kansallispukukeskus tarjoaa myös kaikenlaista neuvontaa kansallispukuihin liittyen. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Kansallispukuihin liittyviä kysymyksiä ja ihmettelyn aiheita on monenlaisia. Kysymysten sisältö riippuu myös siitä, onko kysyjänä esim. kansallispukua itselleen valmistava harrastaja tai sitten pukutarkistushankkeen tilaamista suunnitteleva tilaajayhteisön edustaja.

Suomen käsityön museon yhteydessä toimivan Suomen kansallispukukeskuksen kahdella työntekijällä pitää kiirettä. Tietopalvelumme tarjoaa tietoa ja apua monenlaisiin asiakkaiden esittämiin ongelmiin niin puhelimitse, kuin sähköpostitse tai paikalle saapuville. Kysymykset voivat koskea vaikkapa pukutunnistusta, puvun käyttöä tai puvun työohjeiden ja oikeanlaisten materiaalien hankintaa. 

Tietopalvelun hoitaminen edellyttää laaja-alaista kansallispukualan tuntemusta, koska kysymykset voivat koskea mitä tahansa maamme suomenkielisen alueen yli kahdestasadasta kansallispukumallista.

Asiantuntijapalveluina tarjotaan alan luentoja ja esitelmiä. Niitä järjestetään Kansallispukukeskuksen kokoamien näyttelyiden oheisohjelmana Suomen käsityön museon tiloissa ja niitä voi tilata korvausta vastaan muualla järjestettyihin tilaisuuksiin. Kansallispukukonsultti käykin vuoden aikana monenlaisissa esimerkiksi kansalaisopistojen tai yhdistysten järjestämissä tapahtumissa kertomassa Kansallispukukeskuksen toiminnasta, suomalaisista kansallispuvuista, pukutarkistuksista ja uusien pukumallien kokoamisesta yms. 

Keskus toimii mielellään yhteistyössä käsityöalan oppilaitosten kanssa esim. kansallispukuihin liittyvien opinnäytetöiden ohjauksen muodossa. Vastaavasti voimme toimia alaan liittyvien merkittäviksi katsomiemme hankkeiden apurahahakemusten suosittelijoina.

Tärkeänä osana Kansallispukukeskuksen työtä on kansallispukualan tietotaidon eteenpäin siirtäminen ja alan jatkuvuuden turvaaminen. Kansallispukukonsultin järjestämä alan koulutus toimii tässä merkittävässä roolissa. Koulutuksessa paneudutaan joka jaksolla vaatekappalekohtaisesti kansallispuvun valmistamiseen, kuten paita, liivi jne.    

 

Kuva
Museoviraston keskusvarastolla Orimattilassa tarkasteltavana ovat Rauman seudun naisen kansallispuvun esikuva-aineistot. Vasemalla puvun asiantuntija Sirkka-Liisa Hakala ja oikealla Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas. Kuva Suomen kansallispukukeskus
Museoviraston keskusvarastolla Orimattilassa tarkasteltavana ovat Rauman seudun naisen kansallispuvun esikuva-aineistot. Vasemalla puvun asiantuntija Sirkka-Liisa Hakala ja oikealla Suomen kansallispukukeskuksen kansallispukukonsultti Taina Kangas. Kuva: Suomen kansallispukukeskus