Hyppää pääsisältöön
Kuva
Museomestari Janne Syrjänen tarttuu usein akkuporakoneeseen ja muihin työkaluihin. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi). Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Museomestarin työ on pitkälti kulisseissa ja alkaa jo kauan ennen näyttelyn avautumista.
Kuva
Museomestari Janne Syrjänen tarttuu usein akkuporakoneeseen ja muihin työkaluihin. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Viime syksynä museon pitkäaikainen museomestari siirtyi viettämään ansaitusti eläkepäiviään ja museoon asteli uusi museomestari. Janne Syrjänen vastaa museon teknisestä puolesta ja rakentaa muun muassa näyttelyitä, hoitaa tilajärjestelyitä ja tavarakuljetuksia. 

Janne kiinnostui käsitöistä lukion jälkeen. Muutaman kiertotien jälkeen hän päätyi opiskelemaan rakennuskonservointia. ”Konservoinnin opinnoissa oli vahva museoalan painotus yhdistettynä rakennustekniikan ja perinteisten käsityömenetelmien opetteluun”, Janne kertoo.  Ennen museouraansa Janne ehti työskennellä erilaisilla rakennustyömailla ja esimerkiksi betonielementtitehtaassa. Museomestarin töistä hän innostui hoitaessaan näyttelypuolen sijaisuutta Keski-Suomen museossa. Rakennuskonservoinnin opinnoista on ollut todella paljon hyötyä museomestarin töitä tehdessä. 

Jannen työtä rytmittää suureksi osaksi museon näyttelyohjelma. ”Rakenteita ja näyttelyn toteutusta suunnitellaan paljon ennen avajaisia ja työt eivät pääty, kun näyttely sulkeutuu yleisöltä. Nyt kun talvinäyttelyt on saatu pystyyn, on aika palautella edellisen näyttelyn esineistöä, järjestellä varastoja sekä valmistella uusia tulevia tapahtumia ja näyttelyitä”, Janne kuvailee tämän hetkistä tehtävälistaansa. Janne odottaakin näkevänsä mitä museovuosi oikein pitää sisällään. Nyt hän on jo kokenut syksyn ja jouluajan hulinat päänäyttelyvaihdoksineen ja joulutorijärjestelyineen. ”Talvi, kevät ja kesä ovat vielä kokonaan kokematta.”

Museomestari työskentelee useissa tiimeissä, joten hänen työtehtävänsä ovat monipuolisia. Janne kertookin tykkäävänsä miettiä ratkaisuja, miten jokin asia toteutetaan käytännössä. Haastavimmaksi työssään Janne kertoo moniaikaisuuden. ”Välillä saattaa olla monta asiaa samanaikaisesti tekeillä, joten aikatauluttaminen ja oman työn organisointi ovat tärkeitä.” 

Uudessa työssä aloittaminen on aina melkoinen sukellus tiedon ja tapojen valtamereen. ”Olen ollut nykyisessä työssäni vasta muutaman kuukauden. Minulla on aika huono nimimuisti, joten opettelen edelleen joidenkin työkavereiden ja yhteistyökumppaneiden nimiä. Siinä sivussa jotkut ovat saaneet vahingossa ihan uusia nimiäkin, itseni mukaan lukien”, Janne naurahtaa. 

Avaamme blogissa yleisölle hiukan museolaisten työelämää ja kurkistamme samalla museotyön kulissien taakse. 

Teksti: Sari Koskinen ja Janne Syrjänen
 

Asiasanat: