Hyppää pääsisältöön
Kuva
Saaristossa villapaidalla on tärkeä osa elämässä ja monella alueella on oma villapaitamallinsa. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi). Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Aiempien tutkimusmatkojen samaa taidon tallennuksen ja välittämisen henkeä toteutetaan myös nykyisillä dokumentointimatkoilla, vaikka ne toteutettaisiinkin suppeampina.
Kuva
Saaristossa villapaidalla on tärkeä osa elämässä ja monella alueella on oma villapaitamallinsa. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Nykypäivän ilmiöiden tallentaminen jälkipolville on osa museoiden tekemää työtä ja me Suomen käsityön museolla tallennamme erilaisia kädentaitoihin liittyviä nykyajan ilmiöitä ja taitoja koko valtakunnan alueelta. Usein tallennusprojekteihin osallistuvat yliopisto-opiskelijat tai museon vapaaehtoiset Museokumppanit. Heidän tekemänsä tallennustyöt kerätään omalle verkkosivulleen, jossa esillä olevat harjoitustyöt ovat tiivistelmiä. museonayttely.fi/nykytallennus/

Museo on kuitenkin tehnyt myös laajempia tallennusmatkoja menneinä vuosina. Museon alkuvuosina museon kokoelmien kartutus perustui pääosin tutkimusmatkoihin ja samassa hengessä, mutta kädentaitojen tallentaminen mielessä museo on matkustanut muun muassa Ahvenanmaalle, saaristoon ja Lappiin. Näistä tutkimus- ja tallennusmatkoista voi lukea lisää omilta verkkosivuiltaan. 

Poron jäljillä -hankkeessa dokumentoitiin pohjoisen käsityötä ja välitettiin tietoa sitä valtakunnalliselle yleisölle. Erityisesti kiinnitettiin huomiota poroon ja sen käyttöön materiaalina. Teollisuus on vaikuttanut osaltaan myös poronkäsittelyyn.

Kuva
Poronnahankäsittelytaidossa kunnioitetaan paljon perinteitä. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Poronnahan käsittelytaidossa kunnioitetaan paljon perinteitä. Kuva: Suomen käsityön museo