Hyppää pääsisältöön
Kuva
Puuartisti Miikka Kotilainan ja valmis matala penkki.
Puiden tarinoita välittää asiakkaille yhteistyössä puualan ammattilaisten kanssa.
Kuva
Puuartisti Miikka Kotilainan ja valmis matala penkki.

Jokaisella puulla on tarina ja niin on jokaisella Puuartisti-yrityksen valmistamalla tuotteellakin. Yksilöllisiä tarpeita varten vastuullisesti lähipuusta valmistetut tuotteet olivat lähtökohtana, kun Kotilaisen veljekset Miikka ja Joona perustivat puualan yrityksen vuonna 2014. Alusta lähtien työnjako on ollut selvä, Miikka, yrityksen pääosakas, hallitsee tuotesuunnittelun ja valmistuksen, kun taas omassa mainosalan yrityksessä työskentelevä Joona vastaa yrityksen markkinoinnista ja viestinnästä. Molemmat ovat oman alansa mestareita. 

Kuva
Puuartisti Miikka Kotilainen työtiloissaan Kontiolahdella.

Puuartisti Miikka Kotilainen. 

Puuartisti-yritys laajentui muutamassa vuodessa yhden miehen yrityksestä nykyiseksi seitsemän puualan ammattilaisen tiimiksi. Toimitilat yritykselle löytyivät Kontiolahden entiseltä varuskunta-alueelta. Alussa tilavilta tuntuneet toimitilat kävivät hyvin nopeasti ahtaiksi. Laajennus päätettiin toteuttaa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti käyttämällä hyväksi lähialueen purettavan puutarhamyymälän rakennuselementtejä. Uudisrakennuksen suunnittelussa oli mukana rakennusalan ammattilainen, Kotilaisen veljesten isä. Rakennuksen lämmittämisessä maalämmön hyödyntäminen tuntui itsestään selvältä vaihtoehdolta. Yrityksen puujäte menee paikalliseen voimalaitokseen, jossa palamisprosessin hyötysuhde on parempi. Toki omia tulisijoja hyödynnetään tarvittaessa. Monissa pienissä yksityiskohdissakin on pyritty huomioimaan kestävän kehityksen mukainen toiminta. 

Kuva
Puuartisti-yrityksen tilat Kontiolahdella. Julkisivu on puinen.
Kuva
Puuartisti-yrityksen työtilat Kontiolahdella, sisäpuoli.

Aiempien työkokemuksien myötä Miikka Kotilainen on löytänyt omat vahvuutensa; tilojen ja esineiden kolmiulotteisen hahmottamisen sekä uteliaisuuden ja kokeilunhalun. Puun kanssa mikään ei ole mahdotonta, on vain löydettävä oikeat toteutuskeinot.

Tarinapuu-konsepti on yksi yrityksen omista innovaatioista. Mallistoja suunnitellaan ja toteutetaan paikallisista tai ainakin tarinallisista puista. Yhteistyötä on tehty muun muassa Joensuun kaupungin puutarhaosaston kanssa. Kun puita on jouduttu kaatamaan, ne onkin hyödynnetty muun muassa puistonpenkkeinä. 

Kuva
Puuartisti Miikka Kotilainen esittelee erilaisia puulattuja varastossa.

Puu valikoituu käyttötarkoituksensa mukaan. 

Luonnonmateriaalien ja luonnonmuotojen hyödyntäminen saunaosastoissa sai huipennuksen, kun Puuartisti sai toteutettavakseen pelialan yrityksen Supercellin pääkonttorin saunatilat. Myrskynkaatamista kuusenjuurakoista toteutettiin saunalauteet ja valmistusprosessi dokumentointiin. Sosiaalisella medialla oli merkittävä osuus, kun saunaan tarvittavia juurakoita etsittiin. Tulevaisuudessa siintää yrityksen kotimaisten asiakkaiden ohella myös ulkomaan markkinat. 

Kuva
Puuartisti Miikka Kotilainen esittelee puusta syntyvää elävää pintaa.

Miikka Kotilainen esittelee puusta syntyvää elävää pintaa.

Yrittäjän omat työpäivät venyivät aiemmin yli 12-tuntisiksi. Perhe ja oma lapsi ovat saaneet muistamaan myös oman ajan, terveyden ja lomien tärkeyden. Ammattitaitoinen henkilökunta toimii tiiminä ja takaa mahdollisuuden työtehtävien delegointiin. Kotilainen pystyy pitämään työpäivien pituuden kohtuullisena ja lomatkin toteutuvat.

Verkostoitumisen sekä alueen että oman alan yrittäjien kanssa Kotilainen näkee välttämättömänä. Yrityksen tulevaisuuden tavoitteena on olla maailman paras puusepänalan yritys. Kontiolahti antaa tavoitteelle hyvät mahdollisuudet.