Hyppää pääsisältöön
Kuva
Oranssit virkatut isoäidinneliöt erottuvat puista myös pimeällä. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi). Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Yhteiseen teokseen osallistuminen voimautti ja kotona näkymättömissä tehty arkikäsityö otti paikkansa osana julkista katukuvaa.
Kuva
Oranssit virkatut isoäidinneliöt erottuvat puista myös pimeällä. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Museon edustan puiden pukeminen näyttävästi tuli ajankohtaiseksi alkuvuodesta 2020, koska museon tilat ovat olleet nykyisellä paikallaan Kauppakatu 25:ssa 20 vuotta. Museo avautumista Kauppakadulla juhlittiin 16.6.2000. Sitä ennen museo sijaitsi Seminaarinkatu 28:ssa vuodesta 1983 lähtien. Tavoitteena oli saada puettua puut oransseiksi virkkaamalla isoäidinneliöitä museon 20-vuotisjuhliin 12.6.2020. Puiden pukemiskampanjan aloitus kuitenkin viivästyi koronaepidemian suljettua museot ja hidastaessa tavaraliikenteen kulun. Suomesta ei löytynyt oranssia akryylilankaa ja sitä tilattiin koe-erä Tanskasta ja lankatoimitus viipyi viikkoja. Myöskään tilatulle langalle sopivan kokoisten virkkuukoukkujen saanti ei heti onnistunut.  

Kampanja käynnistyi lopulta toukokuun lopulla. Siitä tiedotettiin museon uutiskirjeessä, mediatiedotteissa ja somekanavilla. Virkkauskampanjaan toivottiin kaupunkilaisia ja kaikkia käsityön ystäviä ympäri Suomen. Virkkausaikaa isoäidinneliöille oli 19.5.-22.8.2020. 
"Vieläkö virkkaustempaukseen pääsee mukaan? Olen entinen jyväskyläläinen ja haluaisin siksi olla siellä (virkkaustuotoksena), vaikka olenkin täällä.

Virkkauslangaksi valittiin akryylilanka, koska se ei haalistu niin nopeasti kuin villalanka valon ja sään vaikutuksesta. Oranssi väri on peräisin museon logon väreistä. Mukana on myös hiukan turkoosia ja se tulee Taitoyhdistyksen logon väreistä. Valmistimme virkkaajille tarvikekassit, jotka virkkaajat kävivät hakemassa museon vieressä olevasta Taito-Shopista, koska koronaepidemia oli sulkenut museot.  Olimme varautuneet 15:teen kassiin, mutta ne menivät heti ensimmäisenä päivänä. Muutamassa päivässä haettiin tai lähetettiin eri puolille Suomea yhteensä 70 tarvikekassia. 
"Onpas ihana ajatus! Olen enemmän neuloja kun virkkaaja, mutta tähän voisin lähteä mukaan. Jos vaan lankoja vielä on. Voisin ottaa paketin postitettuna, jos se vaan onnistuu."

Tarvikekassissa oli 100 g akryylilankaa, virkkuukoukku n:o 3,5 sekä yksityiskohtaiset ohjeet isoäidin neliön virkkaamiseen. Tästä määrästä lankaa tuli noin 10 neliötä, jotka olivat kooltaan 15 cm x 15 cm. 

Oranssien puiden toteutukseen kului:

  • 7000 g akryylilankaa
  • 70 virkkaajaa 
  • 700 isoäidinneliötä
  • 5 pukijaa 
  • 3 puuta 

Puiden on tarkoitus olla esillä. 2 vuotta. 

Kuva
Oranssi isoäidinneliö, jotan virkattiin joukolla. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Isoäidinneliö koostuu kolmen pylvään pylväsryhmistä ja niiden väliin tulevista ketjusilmukoista. Kerrosten suorille sivuille pylväsryhmien väliin tulee aina yksi ketjusilmukka ja kulmiin kolme ketjusilmukkaa. Kuva: Suomen käsityön museo.​