Skip to main content
Image
Kulttuuriluotsit Lutakon puistossa Marja Kolun Aatamin puraisu veistoksen ympärillä

Kulttuuriluotsitoiminta jatkuu Jyväskylässä 2021. Koronatilanteen vuoksi vältellään turhia kohtaamisia.  Maaliskuussa suositellaan vain 2 luotsattavaa per luotsi esimerkiksi museoihin.  Samoin luotsitapaamiset järjestetään ensisijaisesti aluksia etänä Teamsissa. 

Tapaamisissa noudetaan turvallisuusohjeita ja tarvittaessa käytetään maskeja. Jokaisen tulee harkita terveysriskinsä itse tai joissain tapauksessa ammattilaisten (hoitajien/lääkäreiden) avulla. Aluksi suositellaan 1-2 henkilön luotsauksia, luotsattavat ryhmät mm. museoihin voivat olla max 10 henkilöä. Tilannetta seurataan ja kaikkien kohteiden ohjeistuksia noudatetaan valtakunnalliset suositukset huomioiden. 

 


Kulttuuriluotsitoiminta

Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, jonka kuka tahansa voi pyytää seuraksi eri kulttuurikohteisiin. Luotsit toimivat kanssakulkijoina museoissa, taidenäyttelyssä, teatterissa, musiikkiesityksissä tai muualla lähiympäristössä.

Kulttuuriluotsitoiminta on tarkoitettu aivan kaikille, myös ikäihmisille ja erityistä tukea tarvitseville. Luotsi voi luotsata joko yksityisen henkilön, pienen ryhmän tai vaikkapa palvelutalon asukkaan henkilökohtaisen avustajan kera. Tarvittaessa luotsi voi tulla hakemaan luotsattavan myös kotiovelta.

Kulttuuriluotsien palvelut perustuvat vapaaehtoisuuteen. Luotsin kanssa pääsee Jyväskylän museoihin ilmaiseksi, muihin luotsauskohteisiin pääsymaksun saa mahdollisesti alennettuun hintaan. Luotsit eivät kuitenkaan ole oppaita, vaan vapaaehtoisia maallikoita, joita koskevat vapaaehtoistoiminnan periaatteet.

Taide-elämykset ja kulttuuriharrastukset tuovat hyvinvointia, ja kulttuuriluotsitoiminnan idea onkin mahdollistaa näihin osallistuminen kaikille. Vapaaehtoistoiminnalla voidaan kohentaa myös ikääntyneiden, laitoksissa asuvien ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden elämänlaatua.

Mihin kulttuuriluotsin kanssa voi mennä?

Luotsit ovat tutustuneet eri kulttuurikohteisiin. Kulttuuriluotsit suosittelevat alla mainittuja kohteita, sen lisäksi luotsin voi kysyä kaveriksi muihinkin kohteisiin, tapahtumiin tai esityksiin. Käytettävissä ovat myös eri taidelajeihin erikoistuneet tanssi- ja elokuvaluotsit.

Suomen käsityön museo

Jyväskylän taidemuseo

Keski-Suomen museo

Image
Kolme kulttuuriluotsia ulkoiluttaa taideteosta kävelykadulla ja heiluttaa taide ulkoilee lippuja
Kulttuuriluotsit ulkoiluttavat taidetta kävelykadulla.

Kulttuuriluotsien tilaus ja neuvonta

Hannemari Laitinen, p. 050 338 1114, hannemari.laitinen(at)jyvaskyla.fi