Skip to main content
Image
Yhdistyksiltä ja organisaatiolta saadut esineet täydentävät museon kokoelmia.

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Käsityöalan organisaatioiden kokoelma kertoo merkittävien suomalaisten käsityöyhdistysten ja organisaatioiden toiminnasta ja historiasta. Edustettuina ovat Helmi Vuorelma Oy:ltä, Neovius Oy:ltä, Fredrika Wetterhoff -säätiöltä, Suomen Käsityön Ystävät Oy:ltä, Tyyne-Kerttu Virkki -säätiöltä, Helskyltä ja Taito-Savolta.

Helmi Vuorelma -kokoelma on lukumääräisesti laaja ja sisältää yrityksen tuotannossa olleita tekstiilejä, kansallispukuja, näytteitä ja arkistomateriaalia kuten valokuvia, luonnoksia sekä ääni- ja videonauhoja toiminnan alkuvuosikymmeniltä vuoden 2015 konkurssiin asti. Helmi Vuorelma aloitti toiminnan vuonna 1909 keinutuolimattotuotannolla valmistuttuaan samana vuonna Fredrika Wetterhoffin käsityökoulusta kudonnan opettajaksi.  

Tyyne-Kerttu Virkki säätiön omistama Virkki-käsityömuseon yli 4000 esineen kokoelma siirtyi Helsingistä Suomen käsityön museolle vuoden 2010 aikana, kuva- ja luonnosarkistot muutamaa vuotta myöhemmin. Vuonna 1977 perustetun Virkki käsityömuseon kokoelmien pohjana toimi alun perin Tyyne-Kerttu Virkin Aunuksesta keräämä esineistö. Kokoelmat koostuvat pääosin suomalaisista käsitöistä, mutta nykyään sisältävät myös itäkarjalaisia, eestiläisiä ja kansainvälisiä kuten kyproslaisia ja meksikolaisia esineitä. Ajallisesti kokoelmat sijoittuvat pääasiassa 1900-luvun alusta nykypäivään pääpainon ollessa sota-ajassa ja sen jälkeisessä jälleenrakentamisen ajassa.

Käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkki (1907-2000) oli merkittävä suomalaisen käsityökulttuurin edistäjä ja tallentaja. Moniulotteisessa toiminnassaan Virkki korosti kädentaitojen ja erityisesti karjalaisen käsityöperinteen vaalimisen tärkeyttä.

2010-luvulla on kokoelmaan tallennettu aineistoa nykyisestä Taitoliitosta ja sen alueellisista yhdistyksistä. 

Kuvia vapaaseen käyttöön

Voit ladata kuvia Suomen käsityön museon kokoelmista käyttöösi. 
http://image.museokauppa.fi/

Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta Suomen käsityön museo ja kuvaajan nimi pitää mainita käytön yhteydessä.