Skip to main content
Image
Kuva Basaarien kätköistä -näyttelystä Suomen käsityön museossa keväällä 2021.
Paimentolaistekstiileissä on nähtävissä selkeitä paikallisia perustyyppejä, joita kutoja sitten muokkaa omia mieltymyksiään vastaavaksi. 
Image
Kuva Basaarien kätköistä -näyttelystä Suomen käsityön museossa keväällä 2021.

Viimeiseen vuoteen ei juuri ole mahtunut matkustelua Suomen ulkopuolelle ja vielä tovin joutuvat matkakuumeesta kärsivät varastoimaan passiaan ennen uusia seikkailuita. Onneksi kaukomaiden tunnelmiin voi kuitenkin päästä myös kotimaassa ja vieläpä käsityötunnelmissa! Basaarien kätköistä -näyttelyssä Suomen käsityön museossa on esillä keräilijä Tuomas Sopasen kelim-mattoja ja paimentolaiskoruja aina Marokosta Tiibetiin saakka. Värien loisto ja kuviomaailman rikkaus kuljettavat kävijän basaarien tuoksuihin ja tunnelmiin. 

Emeritus professori Tuomas Sopasen mielenkiinto kelimejä kohtaan alkoi jo lapsuuskodista, jossa lattialla oli sukulaisen Kaukasukselta tuoma värikäs matto. Nykyisin se on jo yli satavuotias ja edelleen käytössä. Vuonna 1976 Sopanen osti ensimmäisen oman kelimin Lontoosta opiskelija-asuntonsa lattialle. Sen kuvionit oli yksinkertainen, mutta sen värit miellyttivät keräilijän silmää. 

Toisen kelimini ostin Istanbulin suuresta basaarista joskus 1980-luvulla. Itse asiassa se olikin vaikea löytää, sillä koko ajan minulle esiteltiin vain uusia kelimeitä. Minulle oli kuitenkin syntynyt kotini kelimin ja Istanbulin kelimmuseossa nähtyjen kelimien vaikutuksesta jonkinlainen kuva siitä, millaisia oikeat vanhat kelimit ovat. Pitkään sain etsiä, ennen kuin yksi kauppias vei minut kaverinsa kauppaan, josta sitten löytyi sellainen kuin pitikin”, Sopanen kuvailee kelim-innostuksensa syntyaikoja. Kaikki kolme kelimiä ovat esillä myös näyttelyssä Jyväskylässä. 

Image
Tuomas Sopasen ensimmäinen kelim-matto Suomen käsityön museon Basaarien kätköistä -näyttelyssä keväällä 2021.
Tuomas Sopasen ensimmäinen kelim-matto Suomen käsityön museon Basaarien kätköistä -näyttelyssä keväällä 2021. Kuva: Suomen käsityön museo.