Skip to main content
Image
Vihreää väriä -näyttelyssä käydään läpi värjäämisen tekniikoita, kestävyyttä ja tulevaisuutta.

Vihreää väriä

Näyttely Suomen käsityön museossa 11.9.–5.12.2021 

Luonnonväriaineilla värjäystä, värjäämisen trendejä, tulevaisuutta ja kestävää kehitystä sekä erilaisia värjäystekniikoita ja niiden ekologiaa pohditaan Suomen käsityön museon Vihreää väriä -näyttelyssä 11.9.–5.12.2021.

Tekstiilien väriloisto on meille arkea ja persoonallisuuden esiintuomista, mutta mitä piilee värien takana? Luonnonväriset villalangat ovat olleet trendikkäitä jo tovin, mutta tekstiilien värjääminen tuskin on katoamassa minnekään. Värjäämisessäkin pyritään mahdollisimman vähän luontoa rasittaviin ratkaisuihin ja monessa vaiheessa on katsottu taaksepäin kasvivärjäykseen – joka ei aina ole automaattisesti se ekologisin vaihtoehto. 

Yhdessä Värjärikillan, Helsingin yliopiston BioColour -hankkeen sekä Coloria.netin kanssa Vihreää väriä -näyttelyssä sukelletaan tekstiilien värjäämisen kiehtovaan maailmaan eri näkökulmista. Näyttelyssä voit sukeltaa värjäämisen perinteistä ja värjäriammatin syntymisestä teollistuneen värjäämisen kautta nykypäivän kasvivärjäyshypeen ja kurkotella kanssamme värjäyksen tulevaisuuteen. 

Luonnonväriaineista on jo pitkään toivottu uutta ekologisempaa vaihtoehtoa synteettisille väriaineille, mutta ennen kuin niitä voi käyttää suuremmassa mittakaavassa, pitää ratkaista monta ongelmaa. Miten värikasveja voidaan viljellä ilman valtavaa määrää peltopinta-alaa ja kuluttamatta valtavia määriä vettä ja energiaa? Miten värikasveja voidaan kerätä ilman, että luonnon tasapaino häiriintyy? Miten itse värjäysprosessi saataisiin mahdollisimman ekologiseksi? 

Astu kanssamme väriliemeen ja pohditaan yhdessä minkä värisiin tekstiileihin tulevaisuudessa verhoudumme!

Näyttely on osa Jyväskylän museoiden yhteistä Väriteemaista syksyä ja sitä tulee täydentämään syventävät ja laajat verkkosisällöt värjäyksestä. 

Lisätietoa näyttelystä

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [a] jyvaskyla.fi