Hyppää pääsisältöön
Kuva
Sisustustekstiileissä on runsaasti vaihtelua - ryijyistä huoneentauluihin!. Kuva Suomen käsityön museo

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Suomen käsityön museon sisustustekstiilikokoelma on laaja ja sisältää perinteisiä sekä moderneja kodin tekstiileitä maaseudulta ja kaupunkiympäristöstä kuten erilaisia peitteitä, mattoja, seinätekstiileitä, verhoja, liinoja, tyynyjä jne. Arkistoon on tallennettu niin ikään huomattava määrä sisustustekstiileitä suunnitelleiden taiteilijoiden luonnoksia. 

Museolle on karttunut 2000-luvulla erillisten tallennus- ja tutkimusprojekteissa huomattavat pöytäliina- ja ryijyaineistot. Pöytäliinakokoelma on laajuudeltaan noin 2000 kappaletta. 2003 aloitetun keräyshankkeen ansiosta kokoelmassa on harvinaisuutena Elias Lönnrotin talouteen kuuluneet, omistajansa nimikirjaimin varustetut lautasliinat 1800-luvulta. Lahjoitettujen liinojen yhteydessä kerättiin runsaasti muistitietoa ja kuvia liinojen valmistuksesta, käytöstä, niihin liittyvistä tarinoista sekä naisen arjesta 1800-luvulta nykypäivään saakka.  

Museon ryijykokoelmat ovat syntyneet pääosin kaksivaiheisesti, sadan vuoden välein toteutettujen keruuprojektien pohjalta. Ensimmäisen keruun ryijyt ovat 1700- ja 1800-luvun kansanomaisia ryijyjä. Vuonna 2005 aloitetun, toisen keruu- ja tallennusprojektin myötä Suomen käsityön museon kokoelmissa on tällä hetkellä lähes 300 ryijyä sekä runsaasti ryijyihin liittyviä tarinoita, muistoja ja valokuvia. Uudemman keruun ryijyt ovat suurimmaksi osaksi vuonna 1889 perustetun osakeyhtiö Neoviuksen malliston ryijyjä. Neovius-ryijyt ovat tunnettuja 1900-luvun kansanryijyjä, joissa näkyvät nuoren kansakunnan aatteet ja ihanteet. 

Kuvia vapaaseen käyttöön

Voit ladata kuvia Suomen käsityön museon kokoelmista käyttöösi. 
http://image.museokauppa.fi/

Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta Suomen käsityön museo ja kuvaajan nimi pitää mainita käytön yhteydessä.

Asiasanat: