Hyppää pääsisältöön
Kuva
Museon kokoelmissa on runsaasti tekstiilejä.
Pääsisältö

Vanha suomalainen, venäläinen ja ulkomainen kokoelma muodostavat museon nykyisen kokoelman perustan. Vuosina 1906-1945 kerätyssä kotimaisessa kokoelmassa on tällä hetkellä yli 3000 esinettä. Vanha suomalainen kokoelma sisältää eniten tilkkuja, nauhoja ja liinoja sekä erilaisia punontatöitä kuten koreja, tuohiastioita ja tuohirasioita. Puuesineistöstä valtaosa on rasioita, astioita, erilaisia talousesineitä ja pienoismalleja. Kokoelmassa on myös aikoinaan Valtion kotiteollisuusmuseon kokoelmin luetteloituja kuvia, joista vanhimmat ovat 1900-luvun alusta. Kuvien joukossa on paljon Lauri Mäkisen matkoiltaan ottamia valokuvia sekä kuvia esimerkiksi vuoden 1906 Kuopion valtakunnallisesta kotiteollisuusnäyttelystä. 

Ammattikasvatushallituksen lahjoittama noin 1400 mustavalkokuvan kokoelma lasinegatiiveineen täydentää hyvin vanhaa suomalaista kokoelmaa. 1900-luvun alusta 1950-luvun lopulle ajoittuvat kuvat liittyvät käsityön tekemiseen, käsityön koulutuksen historiaan, alan näyttelyihin ja messuihin. Mukana on myös paljon työ- ja esinekuvia.

Museon ensimmäinen kirjastoluettelo on vuodelta 1911. Valtaosa luettelon kirjoista on saksan- ja ruotsinkielistä ammattikirjallisuutta, jota museonhoitajana työskennellyt Lauri Mäkinen osti senaatilta vuosittain saamallaan 1000 markan avustuksella. Kokoelmassa on käsityön ja kotiteollisuuden kirjaharvinaisuuksia 1800-luvun lopulta. 
 

Venäläinen esinekokoelma

Sisällöltään monipuolisimman ja systemaattisimmin kerätyn venäläisen esinekokoelman kotiteollisuustarkastaja Lauri Mäkinen keräsi matkallaan Etelä- ja Keski-Venäjälle vuonna 1912. Matkallaan Mäkinen tutustui paikallisiin kotiteollisuusoloihin myös näkemäänsä valokuvaten. Nämä silloin Maataloushallituksen alaisuudessa toimineen Kotiteollisuustoimiston kuvat ovat tulleet Suomen käsityön museolle lahjoituksena 1980-luvun alussa.

Venäläistä esinekokoelmaa kartutettiin myöhemmin ostoilla vuoden 1913 Pietarin kotiteollisuusnäyttelystä. Kokoelma sisältää mm. puisia talousastioita, maljakoita, hyllyjä, tuohitöitä, rasioita sekä talous- ja käyttöesineiden miniatyyrejä. Myös tekstiilejä on paljon. 

Ulkomainen esinekokoelma

Ulkomainen kokoelma kerättiin vertailuaineistoksi ja malliksi kotimaiselle tuotannolle. Kokoelman esineet ovat pääasiassa peräisin Ruotsista, Norjasta ja Ranskasta. Ulkomaiseen kokoelmaan kuuluu noin 1200 esinettä. Vanhimman osan eli ranskalaisen kokoelman 619 esinettä osti kotiteollisuustarkastaja Vera Hjelt jo vuonna 1889 Pariisin maailmannäyttelyyn tekemällään matkalla. Nykyään tähän noin 420 esineen kokoelmaan kuuluu teollisuustuotteiden lisäksi erikoisuutena kokoelma paperimassasta valmistettuja esineitä. Pohjoismainen kokoelma on kerätty hyvin satunnaisesti. Eniten esineistöä on Norjasta, mm. gobeliineja ja lehväkoristeisia esineitä.  

Valtion kotiteollisuusmuseon kokoelma ja arkisto

Suomen käsityön museon edeltäjän Valtion kotiteollisuusmuseon arkistojen ns. vanha kokoelma koostuu useammasta eri nimellä kulkevasta kokoelmasta. Alkuaikoina museo oli kauppa- ja teollisuushallituksen alaisen Kotiteollisuustoimiston hoidossa. Vuonna 1926 museo siirrettiin Maataloushallituksen alaisuuteen ja vuonna 1968 museon hoito tuli ammattikasvatushallitukselle. Arkisto-aineistoa on siten kaikilta niiltä tahoilta, joiden alaisuudessa museo on historiansa aikana ollut.

Arkiston vanhimmat asiakirjat ovat ajalta, jolloin Valtion kotiteollisuusmuseo toimi Maataloushallituksen alaisuudessa. Kokoelma käsittää asiakirjoja yhden hyllymetrin verran ja sen vanhimmat asiakirjat ovat Kotiteollisuustoimiston kirjeitä 1800-luvun lopulta alkaen. Maataloushallituksen arkiston merkittävin kokonaisuus on 870 mallipiirustuksen kokoelma, johon kuuluu piirustuksia huonekaluista, työ- ja ajokaluista sekä tekstiileistä. Maataloushallituksen kokoelmaan kuuluu myös huomattava määrä vanhaa kirjallisuutta.

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Kuvia vapaaseen käyttöön

Voit ladata kuvia Suomen käsityön museon kokoelmista käyttöösi. 
http://image.museokauppa.fi/

Kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, mutta Suomen käsityön museo ja kuvaajan nimi pitää mainita käytön yhteydessä.

Asiasanat:  
museo
esinekokoelmat