Hyppää pääsisältöön
Kuva
Käsityöalan kirjallisuutta Suomen käsityön museon käsikirjastossa. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Pääsisältö

Suomen käsityön museon kirjaston kokoelmissa on lähes 10 000 kirjaa. Kokoelma kasvaa museon tarpeiden sekä museon henkilökunnan toiveiden ja ehdotusten perusteella tehdyillä hankinnoilla, että lahjoitusten avulla. Lahjoitusten avulla museon on onnistunut täydentämään puuttuvia vuosikymmeniä ajalta, jolloin museon kokoelmat olivat pakattuina varastoissa odottamassa sopivia tiloja. Kirjaston kokoelmat karttuvat jonkin verran myös museoiden julkaisuvaihdon myötä. Kirjaston osalta painotetaan uusimman alan kirjallisuuden hankintaa määrärahojen puitteissa. Kirjaston kokoelmiin kuuluu myös sekä kotimaisia että ulkomaisia aikakauslehtiä.

Museon ensimmäinen kirjastoluettelo on vuodelta 1911. Valtaosa luettelon kirjoista on saksan- ja ruotsinkielistä ammattikirjallisuutta, jota museonhoitajana työskennellyt Lauri Mäkinen osti senaatilta vuosittain saamallaan 1000 markan avustuksella. Kokoelmassa on käsityön ja kotiteollisuuden kirjaharvinaisuuksia 1800-luvun lopulta.

Tutki käsikirjastoa tai aineistoja paikan päällä

Suomen käsityön museon kirjaston kokoelma palvelee käsikirjastona museon omaa henkilökuntaa sekä käsityöstä kiinnostuneita. Aineistoa ei lainata ulos.

Kirjasto on avoinna virka-aikana klo 9─15 eli museon käsikirjastoon voi tulla tekemään tutkimusta myös paikan päälle. Saapumisesta ja ajankohdasta on hyvä sopia etukäteen museon henkilökunnan kanssa. Ota siis yhteyttä!

Voit myös pyytää henkilökuntaa tekemään sinua kiinnostavasta aiheesta tietohakuja, joiden tulokset toimitetaan sinulle sopimuksen mukaan. 

Lisätietoja

Anneli Hemmilä-Nurmi, amanuenssi
p. 050 311 8888
anneli.hemmila-nurmi [at] jyvaskyla.fi