Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museon kokoelma-aarteita.
Pääsisältö

Käsityönä valmistettuja objekteja ja käsityön tekemiseen liittyviä kokoelmia on useissa maamme museoissa mutta Suomen käsityön museo on ainoa, joka keskittyy pelkästään käsityön teemoihin ja aihealueisiin

Suomen käsityön museon kokoelmat sisältävät käsityön ja käsiteollisuuden historiaa ja nykyisyyttä sekä niihin liittyviä ilmiöitä konkretisoivia esineitä, valokuvia, audiovisuaalista aineistoa ja arkistoaineistoa. Kokoelmiin on tallennettu kattavasti käsityöhön liittyvien alan yritysten, yksityisten käsityöläisten sekä erilaisten yhdistysten toimintaa. Valokuvat museon omista vaihtuvista näyttelyistä ja tapahtumista ovat kuvallisia dokumentteja kokoelmanmuodostajan eli Suomen käsityön museon toiminnasta. Museon kokoelmien omistajuus jakautuu Suomen valtion ja Jyväskylän kaupungin kesken. 

Museo tallentaa esimerkiksi eri oppiasteiden käsityökasvatuksen ja -koulutuksen historiaa ja teemoja sekä käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaisten ja toimijoiden historiaa.

Valtakunnallisesti toimiva Suomen kansallispukukeskus vastaa suomenkielisen alueen kansallispuvuista, niiden tutkimuksesta, uusien pukumallien kokoamisesta ja vanhojen mallien tarkistuksista sekä alan koulutuksesta. 

Tiesitkö, että Suomen käsityön museon kokoelmiin voi tutustua myös verkossa? 

Osoitteesta skm.finna.fi pääset pääsee tekemään hakuja Suomen käsityön museon kokoelma-aineistoista ja etsimään tietoja tarpeesi mukaan. 

Lisätietoja

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Maisema - Ympäristö - Luonnos -verkkonäyttely

Jyväskylän museoiden yhteinen verkkonäyttely esittelee erilaisia näkymiä maisemaan. Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityönmuseo tuovat näyttelyyn luonto- ja maisema-aiheisia taideteoksia, luonnoksia ja piirroksia. Teemaa käsitellään luonnon maisemasta rakennettuun ympäristöön, kodin sisustustekstiileistä käsitteelliseen taiteeseen. Tutustu verkkonäyttelyyn Finna-alustalla

Asiasanat:  
museo
esinekokoelmat