Hyppää pääsisältöön
Kuva
Napinvalmistajan mainos.
Pääsisältö

Ammattikäsityön kokoelma sisältää museon aktiivisen nykytallennustyön tuloksena vuodesta 1984 lähtien tallennettuja haastatteluja, esineitä, valokuvia ja videokuvaa. Aineisto esittelee esimerkiksi rannikon käsityötaitoja, tietoa Korsnäsin paitojen ja Kruunupyyn kaislatöiden valmistamisesta tai keskittyy tiettyihin materiaaleihin, kuten lampaanvillaan, kiven työstämiseen ja pellavaan.

Aineistoa, muun muassa noin 2500 valokuvaa, on kertynyt myös lukuisilta kenttätyömatkoilta saaristo- ja rannikkoalueelle (2002-2003), Ahvenanmaalle (2004) ja Pohjois-Suomeen poronhoitoalueelle (2005-2007). Kokoelmaan on tallennettu myös 1990-luvun lopulla dokumentoituja katoavia käsityöammatteja, kuten satula- ja suksiseppää, tiilentekijää, vaatturia ja korinpunojaa sekä kansallispukutaitajia. 

Ammattikäsityön tallennusta – prosesseja ja produkteja – tehdään jatkossakin tallennus- ja dokumentointisuunnitelman mukaisesti eri tavoin. Alueelliset kenttätyöt ulotetaan aiemmin katveeseen jääneille seuduille kuten Itä-Suomeen. Museon näyttelytoiminnan yhteydessä tuotetaan ajoittain omana työnä aineistoja kuten taiteilijoiden haastatteluita, videointeja, kuvia ja esineistöä ja niitä tallennetaan aiheensa mukaisessa kontekstissa. Tästä on esimerkkinä dokumentointiaineistot kansallispukutaitajien työskentelystä. 

Ammattikäsityön nykytallennusta tehdään myös ohjatusti ja rajatusti yhteistyössä yliopiston museologian oppiaineen opiskelijoiden sekä museon vapaaehtoisille järjestetyn opintopiiriin osallistuvien kanssa. Nämä aineistot karttuvat vuosittain, ja opiskelijat toimittavat töidensä  pohjalta museon kotisivuilla julkaistavaa, vuosittain karttuvaa ilmiökeskeistä nykytallennussivustoa http://museonayttely.fi/nykytallennus/ .

Ammattikäsityön kokoelmiin kuuluvat aineistot kuten Alueellinen ammattikäsityöläisyys, Katoavat käsityöammatit -projektit, ammattikutojien, peltisepän ja vaatturin aineistot sekä vuosina 2008-2017 Suomen käsityön museossa vuoden käsityöläisiksi valittujen työn dokumentointiaineistot. 

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
museo
esinekokoelmat