Hyppää pääsisältöön
Kuva
Lintuaiheinen luonnos Suomen käsityön museon käsityöalan organisaatioiden kokoelmista. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Pääsisältö

Käsityöalan yritysten ja yhdistysten kokoelma kertoo sekä merkittävien suomalaisten käsityöalan yritysten ja yhdistysten historiasta että pienemmistä toimijoista. Tuotesuunnittelu on keskiössä koneavusteisen käsiteollisuuden ja piensarjatuotannossa isompien yritysten tallennuksissa. Yhdistysten toimintahistorian tallennus kulkee käsi kädessä luovan pienyrittäjyyden ilmiöiden ja käsityöalan koulutuksen kanssa.

Edustettuina kokoelmassa ovat mm. Helmi Vuorelma, Taitoliitto ja Taitoyhdistykset, Suomen Käsityön Ystävät Oy sekä pienempiä kuten esim. Neovius Oy, Tellervo Oy tai Kotiteollisuus Kotivilla oy, Taidekudonta Oy sekä nykyaikaa lähemmäs tultaessa käsityöalan taitajien pienyrittäjyys ja verkostojen yhteenliittymät ja osuuskunnat. Esimerkkejä niistä ovat Okra Oy, Pro Artisaani ry, Osuuskunta Elämän värit tai Osuuskunta X8. 

Helmi Vuorelma -kokoelma on lukumääräisesti laaja ja sisältää yrityksen tuotannossa olleita tekstiilejä, kansallispukuja, näytteitä ja arkistomateriaalia kuten valokuvia, luonnoksia sekä ääni- ja videonauhoja toiminnan alkuvuosikymmeniltä vuoden 2015 konkurssiin asti. Helmi Vuorelma aloitti toiminnan vuonna 1909 keinutuolimattotuotannolla valmistuttuaan samana vuonna Fredrika Wetterhoffin käsityökoulusta kudonnan opettajaksi.  

Yhteistyö museologian perusopintojen opiskelijoiden kanssa kartuttaa vuosittain nykydokumentoinnin harjoitustöinä käsityöalan toimijoihin liittyviä kokoelmia.  
 

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
museo
esinekokoelmat