Hyppää pääsisältöön
Kuva
Käsityön välineitä: mm. hattutukki ja höyrytin. Kuva Suomen käsityön museon kokoelmista. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Pääsisältö

Materiaali- ja työvälinekokoelmat sisältävät yli 11 000 objektin tiedot luokiteltuna kyseisiin kategorioihin. Se on noin 25 % koko esinekokoelmasta. 

Suurin ryhmä materiaali- ja työvälinekokoelman sisällä ovat erilaiset tekstiilimateriaalien mallit, näytteet, kokeilut, työvaiheet, pienoismallit, tilkut, värikoordinaatiot. Seuraavaksi suurin ryhmä liittyy niin ikään tekstiilimateriaaleihin eli ovat tekstiilien valmistuksessa ja käsittelyssä tarvittavia työvälineitä sekä tarvikkeita kuten kangaspuita, rukkeja, neulekoneita, silkkipainoseuloja, lankoja, nypläysmalleja, tuftausneuloja, räätälin työvälineitä jne. Lähes puolet valmistukseen liittyvien objektien kokonaismäärästä on muiden materiaalien kuin tekstiilien valmistukseen liittyvää esineistöä. Tällaisia ovat puu-, juuri-, metalli- , lasi-, keramiikka-, kivityöt, sarvi- , luu-, nahka-, paperitöiden valmistukseen liittyvät aineistot. 

Merkittävimpiä laajoista näytekokoelmista liittyvät käsityöalan kaupallisiin toimijoihin sekä käsi- ja taideteollisuusalan oppilaitoksiin. Fredrika Wetterhoff -säätiön lahjoittama kokoelma käsittää Suomen yleisen käsiteollisuusyhdistyksen näytemateriaalia sekä Hämeen kiertävän kotiteollisuuskoulun aineistoa. Kuopion muotoiluakatemian tuottama tekstiilialan materiaali- ja näytekokoelma käsittää opinnäytteitä ja sisältää tietoa tekstiilialan materiaaleista, tekniikoista ja rakenteista sekä niiden käyttötarkoituksesta. Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen huopanäytteiden kokoelmat on osin kansainvälinen ja koostettu opetusmateriaaliksi. 

Käsityöalan kaupallisten organisaatioiden kokoelmista laajimpia tekstiilinäyteaineistoja sisältävät Helmi Vuorelma oy:n valmistamiat näytteitä, lankoja ja kankaita Kotivilla Oy:n tuotannosta sekä tekstiilinäytteitä Kotikäsityö Tellervo Oy:ltä. Tekstiilisuunnittelijoiden Markku Piri ja Sirkka Könönen kokoelmissa on runsaasti mallistoihin liittyviä kangas- ja neulenäytteitä. 

Mallipiirrokset lankanäytteineen ja -karttoineen ovat osa materiaali- ja työvälinekokoelmaa niiden valmistus- ja tuotantoprosessiin liittyvän merkityksen vuoksi. Arkistokokoelma sisältää lähes 2 500 luonnoksen tai työpiirroksen tiedot. Joukossa on suunnitelmia muun muassa merkittäviltä tekstiilisuunnittelijoilta kuten Impi Sotavallalta, Maija-Liisa Forss-Heinoselta, Maija Kolsi-Mäkelältä, Eva-Irmeli Oksaselta, Alli Tourilta, Laila Karttuselta, Greta Skogsterilta, Aappo Härköseltä.

Käsityövälineiden kokoelmaan on tallennettu käsityöammattilaisten, taiteilijoiden ja käsityöharrastajien välineitä kuten opetusvälineitä oppilaitoksista, esineistöä verstaista, pajoilta, työhuoneilta tai kotitalouksista ja tiloilta. 

Lisätietoja: 

Marjo Ahonen
amanuenssi, kokoelmat
p. 050 566 2187
marjo.ahonen [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
esinekokoelmat