Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pyykkäreitä Tourujoella 1930-luvulla.
Pääsisältö

Suomen käsityön museon valokuva-arkiston sähköiseen kokoelmahallintajärjestelmään on luetteloitu lähes 40 000 kuvaa. Valokuvakokoelma koostuu eri tekniikoilla tehdyistä originaalikuvista ja vedoksista. Vanhinta kuva-aineistoa ovat lasinegatiivit 1900-luvun alkupuolelta ja uusimpana kuvamateriaalina ovat 2000-luvulla yleistyneet alun pitäenkin digitaalisessa muodossa olevat kuvatiedostot.

Valokuva-arkiston kokoelmat karttuvat lahjoituksina tulleista kuvista ja museon tekemistä käsityöläisten dokumentoinneista kertyvästä materiaalista.  Museo aloitti käsityöläisten dokumentoinnit jo 1980-luvulla, ja siitä lähtien erilaisten käsityötekniikoiden ja käsityöläisten dokumentointi on ollut museon toiminnassa keskeisellä sijalla. Dokumentoinnin kohteina ovat olleet myös käsityön harrastajat ja ammattikäsityöläiset. Nykydokumentointiin voi tutustua omalla Nykytallennus-sivustolla

Valokuva-arkiston kuvia välitetään asiakkaille niin yksityiseen käyttöön kuin julkaisuihin. Asiakas voi tilata kuvan ottamalla yhteyttä puhelimella tai sähköpostilla kuvapalvelusta vastaavaan henkilöön. Hänellä on myös mahdollisuus tulla itse käymään museolla, jolloin henkilökunta avustaa kuvien hakemisessa. Tilattavat kuvat toimitetaan vain sähköisessä muodossa. Kuvista peritään voimassa olevan hinnaston mukainen käyttöoikeusmaksu.

Suomen käsityön museon valokuvakokoelmat eivät tällä hetkellä ole verkossa kaikkien selailtavissa. 

Joitain Suomen käsityön museon kokoelmien valokuvia on ladattavissa ilmaiseksi museon Käsityön kuvia -verkkosivuilla. Kuvien verkkosaatavuus paranee tulevaisuudessa julkisen kokoelmatietokannan myötä. Suomen käsityön museon valokuva-arkiston kokoelmat viedään lähitulevaisuudessa myös Finnaan. 

Lisätietoja: 

Anneli Hemmilä-Nurmi
amanuenssi, arkistot ja kirjasto
p. 050 311 8888
anneli.hemmila-nurmi [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
museo
arkisto
asiakirja