Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ryijy Suomen käsityön museon kokoelmiesta. Ruskea ja punasävyinen ryijy, jossa keskellä siivet levittänyt lintu. Yläosassa hevosia työssä. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)
Pääsisältö

Huom! Tietopalvelut ovat suljettuina 20.6.2024-31.7.2025 johtuen lomakaudesta ja museon perusnäyttelyiden uudistustyöstä. 

Suomen käsityön museon tietopalvelu toimii valtakunnallisesti ja kansainvälisesti etsien vastauksia asiakkaiden pääasiassa sähköpostitse tai puhelimitse esittämiin käsityöaiheisiin kysymyksiin sekä tarjoaa aktiivisesti tietoa museon kokoelmista alan tutkijoille ja opiskelijoille. 

Tietopalvelun avulla Suomen käsityön museo edistää käsityötaitoa ja käsityön arvostusta sekä tekee asiantuntijatietoa suuren yleisön saavutettavaksi. 
Kansallispukukeskus ja Konservointikeskus palvelevat museon tietopalvelun lisäksi oman erikoisalansa tiedontarvitsijoita.

Tietopalvelun puoleen voi kääntyä niin pienissä kuin suurissa mieltä askarruttavissa kysymyksissä. 

Kysy tietopalvelulta

Lähetä kysymyksesi mielellään kuvan kera museon tietopalveluun craftmuseum.tietopalvelu [at] jyvaskyla.fi. 

Kysymyksiin vastataan muutaman viikon kuluessa. Lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. 

Tietopalvelu on asiakkaalle maksuton, kun kyse on esimerkiksi tunnistuksista. Laajemmista selvityksistä peritään maksu, josta sovitaan palveluhinnaston mukainen tuntitaksa.  

Tunnistamaton tekstiili - mistä apua?

”Onko tästä mitään tietoa?” kysytään Suomen käsityön museolta usein ja me pyrimme siihen vastaamaan hyödyntäen museossa olevia laajoja esine-, valokuva-, arkisto- ja kirjastokokoelmia sekä alati kehittyvää tekstiilimallien tietokantaa, josta löytyy noin 3500 ryijymallia ja tiedot sadoista täkänä- ja mattomalleista. Laajoihin tai syvällisiin tutkimuksiin museolla on valitettavasti resursseja vain poikkeustilanteissa. 

Mallintunnistusta koskevat kysymykset voi lähettää kuvan kera osoitteeseen craftmuseum.tietopalvelu[at] jyvaskyla.fi. 

 

Tiesitkö, että Suomen käsityön museon kokoelmiin voi tutustua myös verkossa? 

Osoitteesta skm.finna.fi pääset pääsee tekemään hakuja Suomen käsityön museon kokoelma-aineistoista ja etsimään vaikka omasta varastosta löytyvän tekstiilin tunnistustietoja omalta kotisohvalta. skm.finna.fi -sivusto ei ole kerralla täydellinen, vaan sitä laajennetaan koko ajan.

Suomen käsityön museon Finna-näkymän kautta pääsee tutustumaan myös museon ryijytietokantaan, jota on koottu jo vuodesta 2005. Ryijytietokanta tulee päivittymään Finnaan sitä mukaa, kun ryijyistä ja muista tekstiileistä saadaan lisää tarpeeksi hyvälaatuisia kuvia. 

Askarruttaako mieltäsi käsityöaiheinen kysymys?

Lähetä kysymyksesi mielellään kuvan kera museon tietopalveluun craftmuseum.tietopalvelu [at] jyvaskyla.fi. Museo vastaa tietopalvelulle osoitettuihin kysymyksiin muutaman viikon kuluessa. Lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. 

Kuva
Suomen käsityön museon tietopalvelun palkupolkukuvaus. Apuna hyödynnetään Konservointikeskusta, kokoelmatiimiä, Suomen kansallispukukeskusta ja muuta museon asiantuntijavarantoa. Kuva Suomen käsityön museo (SKM) (Craftmuseum.fi)

Lisätietoja 

Sari Jantunen, amanuenssi
p. 050 311 8894
sari.jantunen [at] jyvaskyla.fi

Kokemuksia Suomen käsityön museon tietopalvelusta

"Minua neuvottiin kääntymään museonne puoleen ryijyasiassa. Mistä saisin tai olisiko teillä tietoa oheisesta anopin v 1983 tekemästä ryijystä. Nimi, suunnittelija, suunnitteluvuosi?"
… Suuret kiitokset! Oli kiva kun asia selvisi ja vieläpä näin nopeasti. Nyt kirjaillaan ryijyn taakse tiedot seuraavia sukupolvia varten.

Osaatteko auttaa minua saamaan vastauksen löytämäämme esineeseen. Tai tiedättekö mistä voisin asiaa kysellä. 
… Kiitos vastauksesta. Mukava saada varmistus, mikä esine on oikeasti, eikä vain arvuutella.
 

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
tietopalvelu
saavutettavuus