Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tietopalvelussa tunnistetaan asiakkaiden ryijyjä tietokantoihin verraten. Kuva SKM

Tiesitkö, että Suomen käsityön museon kokoelmiin voi tutustua myös verkossa? 

Osoitteesta skm.finna.fi pääset pääsee tekemään hakuja Suomen käsityön museon kokoelma-aineistoista ja etsimään vaikka omasta varastosta löytyvän tekstiilin tunnistustietoja omalta kotisohvalta. skm.finna.fi -sivusto ei ole kerralla täydellinen, vaan sitä laajennetaan koko ajan.

Suomen käsityön museon Finna-näkymän kautta pääsee tutustumaan myös museon ryijytietokantaan, jota on koottu jo vuodesta 2005. Ryijytietokanta tulee päivittymään Finnaan sitä mukaa, kun ryijyistä ja muista tekstiileistä saadaan lisää tarpeeksi hyvälaatuisia kuvia. 

Askarruttaako mieltäsi käsityöaiheinen kysymys?

Lähetä kysymyksesi mielellään kuvan kera museon tietopalveluun craftmuseum.tietopalvelu [at] jyvaskyla.fi. Museo vastaa tietopalvelulle osoitettuihin kysymyksiin muutaman viikon kuluessa. Lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. 

Lisätietoja 

Tietopalvelu
Sari Jantunen, amanuenssi
p. 050 311 8894
sari.jantunen [at] jyvaskyla.fi

Kirjasto
Anneli Hemmilä-Nurmi, amanuenssi
p. 050 311 8888
anneli.hemmila-nurmi [at] jyvaskyla.fi

Suomen käsityön museon tietopalvelu toimii valtakunnallisesti ja kansainvälisesti etsien vastauksia asiakkaiden pääasiassa sähköpostitse tai puhelimitse esittämiin käsityöaiheisiin kysymyksiin sekä tarjoaa aktiivisesti tietoa museon kokoelmista alan tutkijoille ja opiskelijoille. 

Tietopalvelun avulla Suomen käsityön museo edistää käsityötaitoa ja käsityön arvostusta sekä tekee asiantuntijatietoa suuren yleisön saavutettavaksi. 
Kansallispukukeskus ja Konservointikeskus palvelevat museon tietopalvelun lisäksi oman erikoisalansa tiedontarvitsijoita.

Tietopalvelun puoleen voi kääntyä niin pienissä kuin suurissa mieltä askarruttavissa kysymyksissä. 

Tunnistamaton tekstiili - mistä apua?

 

Kysy tietopalvelulta

Tietopalvelu perustuu museon omiin esine-, valokuva-, arkisto- ja kirjastokokoelmiin sekä tietokantoihin, esimerkiksi lähes 3000 tietuetta sisältävään ryijytietokantaan. 

Lähetä kysymyksesi mielellään kuvan kera museon tietopalveluun craftmuseum.tietopalvelu [at] jyvaskyla.fi. 

Museo vastaa tietopalvelulle osoitettuihin kysymyksiin muutaman viikon kuluessa. Lomakausina vastausaika saattaa kuitenkin olla pidempi. 

Tietopalvelu on asiakkaalle maksuton, kun kyse on esimerkiksi tunnistuksista. Laajemmista selvityksistä peritään maksu, josta sovitaan palveluhinnaston mukainen tuntitaksa.   

Tutki käsikirjastoa tai aineistoja paikan päällä

Joskus aineistoihin pitää sukeltaa syvemmälle esimerkiksi tutkimusta tehdessä.

Suomen käsityön museon kirjaston kokoelman vanhimmat niteet ovat 1900-luvun alusta, ensimmäinen kirjastoluettelo on laadittu jo vuonna 1911.  Yhteensä museon kirjaston kokoelmissa on 7 378 nimikettä. Kokoelma kasvaa museon henkilökunnan toiveiden perusteella tehdyillä uutuushankinnoilla ja lahjoitusten avulla. Lahjoitusten avulla museon on onnistunut täydentämään nimenomaan vanhempaa kirjallisuutta. Kirjaston kokoelmiin kuuluu myös sekä kotimaisia että ulkomaisia aikakauslehtiä.

Suomen käsityön museon kirjasto on henkilökunnan käsikirjasto ollen avoinna myös ulkopuolisille. Kirjasto on avoinna virka-aikana klo 9:00-15:00 eli museon käsikirjastoon voi tulla tekemään tutkimusta myös paikan päälle. Saapumisesta ja ajankohdasta on hyvä sopia etukäteen museon henkilökunnan kanssa. Ota siis yhteyttä!

Toinen vaihtoehto on pyytää henkilökuntaa tekemään sinua kiinnostavasta aiheesta tietohakuja, joiden tulokset toimitetaan sinulle sopimuksen mukaan. 

Kokemuksia Suomen käsityön museon tietopalvelusta

"Minua neuvottiin kääntymään museonne puoleen ryijyasiassa. Mistä saisin tai olisiko teillä tietoa oheisesta anopin v 1983 tekemästä ryijystä. Nimi, suunnittelija, suunnitteluvuosi?"
… Suuret kiitokset! Oli kiva kun asia selvisi ja vieläpä näin nopeasti. Nyt kirjaillaan ryijyn taakse tiedot seuraavia sukupolvia varten.

Osaatteko auttaa minua saamaan vastauksen löytämäämme esineeseen. Tai tiedättekö mistä voisin asiaa kysellä. 
… Kiitos vastauksesta. Mukava saada varmistus, mikä esine on oikeasti, eikä vain arvuutella.