Hyppää pääsisältöön
Kuva
Museon arkiston aarteita voi hyödyntää tutkimuksessa.
Pääsisältö

Käsityönä valmistettuja objekteja ja käsityön tekemiseen liittyviä kokoelmia on useissa maamme museoissa mutta Suomen käsityön museo on ainoa, joka keskittyy pelkästään käsityön teemoihin ja aihealueisiin. 

Museo tallentaa esimerkiksi eri oppiasteiden käsityökasvatuksen ja -koulutuksen historiaa ja teemoja sekä käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaisten ja toimijoiden historiaa. Muista museoista poiketen Suomen käsityön museo tallentaa myös aineetonta käsityökulttuuria - käsin tekemisen taitoa - jossa tekijän näkökulma ja valmistusprosessin kokonaiskuvaus ovat olennaisia. Nykydokumentoinnilla museo myös osallistuu käsityöalalla käytävään keskusteluun ja herättelee pohtimaan käsityön rajoja, sitä, mitä käsityö on tai ei ole, esimerkiksi tallentamalla tatuointitaiteilijan, parturin tai neurokirurgin työtä.  

Valtakunnallisesti toimiva Suomen kansallispukukeskus vastaa suomenkielisen alueen kansallispuvuista, niiden tutkimuksesta, uusien pukumallien kokoamisesta ja vanhojen mallien tarkistuksista sekä alan koulutuksesta. Keskus esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista. Kansallispukukeskus järjestää näyttelyitä, työnäytöksiä, työpajoja sekä muita tapahtumia sekä opastuksia. Kansallispukukeskuksen kokoamia tietoja kansallispuvuista löytyy sivustolta www.kansallispuvut.fi

Lisätietoja

Seija Hahl, amanuenssi
p. 050 311 8886
seija.hahl [at] jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
tutkimus