Tutkimus

Poikkeuksia museon toiminnassa koronaviruksen vuoksi

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti Suomen käsityön museo on suljettuna tiistaista 17.3.2020 alkaen koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Sulku jatkuu 13.4.2020 saakka.

Museo ei ota vastaan opastus- tai työpajavarauksia vastaan ajalla 13.-31.5.2020. 
Lisätietoja rajoituksista verkkouutisessa. 

Myös tutkija-, kuva-arkisto- ja kokoelmapalvelut ovat suljettuina. Lisäksi lahjoitusten vastaanottoja siirretään sekä muistelusalkkujen lainaustoiminta on keskeytetty toistaiseksi. Tietopalveluissa voi olla viivästyksiä. Yhteydenotot museoihin toivotaan tehtävän sähköpostitse tai puhelimitse.

Lisätietoja

Seija Hahl, amanuenssi
p. 050 311 8886
seija.hahl [at] jyvaskyla.fi

Käsityönä valmistettuja objekteja ja käsityön tekemiseen liittyviä kokoelmia on useissa maamme museoissa mutta Suomen käsityön museo on ainoa, joka keskittyy pelkästään käsityön teemoihin ja aihealueisiin. 

Museo tallentaa esimerkiksi eri oppiasteiden käsityökasvatuksen ja -koulutuksen historiaa ja teemoja sekä käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaisten ja toimijoiden historiaa. Muista museoista poiketen Suomen käsityön museo tallentaa myös aineetonta käsityökulttuuria - käsin tekemisen taitoa - jossa tekijän näkökulma ja valmistusprosessin kokonaiskuvaus ovat olennaisia. Nykydokumentoinnilla museo myös osallistuu käsityöalalla käytävään keskusteluun ja herättelee pohtimaan käsityön rajoja, sitä, mitä käsityö on tai ei ole, esimerkiksi tallentamalla tatuointitaiteilijan, parturin tai neurokirurgin työtä.  

Valtakunnallisesti toimiva Suomen kansallispukukeskus vastaa suomenkielisen alueen kansallispuvuista, niiden tutkimuksesta, uusien pukumallien kokoamisesta ja vanhojen mallien tarkistuksista sekä alan koulutuksesta. Keskus esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista. Kansallispukukeskus järjestää näyttelyitä, työnäytöksiä, työpajoja sekä muita tapahtumia sekä opastuksia. Kansallispukukeskuksen kokoamia tietoja kansallispuvuista löytyy sivustolta www.kansallispuvut.fi