Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomen käsityön museo sijaitsi pitkään yliopiston kupeessa, vanhassa rehtoraatissa.
Pääsisältö

Suomen käsityön museon historia yltää pitkälle ja on monipolvinen. Museon nimi on vaihtunut useaan kertaan ja sijaintikin on vaihtunut Helsingistä Jyväskylään. 

Käsityölle omistetun museon perustamispäätös saatiin Keisarilliselta Senaatilta 14.12.1888 ja määräraha käsityömuseon toimintaa varten myönnettiin vuodesta 1890 alkaen. Alkuperäinen museo toimi Suomen Taideteollisuusyhdistyksen alaisuudessa Taideteollisuusmuseon yhteydessä.

Vuosina 1908–1926 museo toimi Helsingissä nimellä Valtion kotiteollisuusmuseo, Valtion kotiteollisuustoimiston alaisuudessa. 

Itse Taideteollisuusmuseon yhteydessä käsityön museo toimi vuosina 1927–1933, jonka jälkeen museon kokoelmat varastoitiin ja museotoiminta lopetettiin lähes viideksikymmeneksi vuodeksi. 

Vuonna 1982 museo aloitti toimintansa uudelleen itsenäisenä museona Jyväskylässä nimellä Suomen kotiteollisuusmuseo. Vanhassa rehtoraatissa osoitteessa Seminaarinkatu 32 sijainnut museo avattiin yleisölle 10.6.1983.

Vuonna 1992 museo sai viiden ensimmäisen museon joukossa nimityksen valtakunnalliseksi erikoismuseoksi. 

Osana museota toimii Suomen kansallispukukeskus, joka perustettiin vuonna 1992.

Museon toiminta laajeni lisää vuonna 1995, kun museon yhteyteen liitettiin aiemmin Jyväskylän taide- ja tiedesäätiön ylläpitämä Konservointikeskus. 

1.1.1997 museo sai uuden nimen – Suomen käsityön museo oli syntynyt. 

16.6.2000 avattiin toiminta nykyisissä tiloissa osoitteessa Kauppakatu 25. Museon käyttöön peruskorjattiin arkkitehti Olavi Kivimaan suunnittelema kiinteistö, joka oli aiemmin toiminut mm. pankkina ja vaatekauppana. Samassa rakennuksessa museon ja kansallispukukeskuksen kanssa on myös Keski-Suomen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen Taito Shop -myymälä ja yhdistyksen toimistotilat. 

Tutustu museon tontin ja talon historiaan Kauppakadun laudatur -sivulla

Tiesitkö? 

Suomen käsityön museon historia ulottuu 1800-luvun lopulle.
Jyväskylässä museo on sijainnut vuodesta 1982 ja nykyisellä paikallaan vuodesta 2000. 

Lue lisää

Seija Heinänen: Museo käsityölle. Suomen käsityön museon historiaa 110-vuoden ajalta (1888–1998) (pdf)

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
Suomen kotiteollisuusmuseo
rehtoraatti