Vastuumuseotoiminta Suomen käsityön museossa
Suomen käsityön museo on valtakunnallinen vastuumuseo.
Suomen käsityön museo on käsityön ja käsiteollisuuden asiantuntija, valtakunnallinen vastuumuseo, jonka osana toimivat Suomen kansallispukukeskus ja Konservointikeskus. Museo toimii suomalaisen käsityökulttuurin, käsityön perinteen sekä tiedon ja taidon säilyttäjänä, hoitajana, tallentajana ja välittäjänä. Museon tehtäviin kuuluu huolehtia erikoisalansa museokokoelmien valtakunnallisten rekisterien ylläpidosta sekä samaa erikoisalaa edustavien museoiden yhteistyöstä.
Näyttelytoiminta
Suomen käsityön museon näyttelyissä käsityö esitellään ammattina, taiteena ja harrastuksena. Valtakunnallisissa ja kansainvälisissä vaihtuvissa erikoisnäyttelyissä esitellään tulkintoja käsityöstä sekä laajennetaan käsityksiä käsityöstä. Vaihtuvia päänäyttelyitä on vuosittain kolme sekä useita pienempiä näyttelykokonaisuuksia. Museo tuottaa valtakunnallisia kiertonäyttelyitä ja museon viittä lainattavaa muisteluaineistoa käytetään eri puolella Suomea.
Museon pysyvissä näyttelyissä tarkastellaan käsityön merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa museon kokoelmien kautta, tutkaillaan käsityön aikaa osana historian kaarta ja ihaillaan menneiden aikojen juhla-asuja Suomen kansallispukukeskuksen perusnäyttelyssä.
Museon näyttelytoiminnan tavoitteena on tuottaa elämyksiä ja kokemuksia sekä välittää ja lisätä tietoa ilmiöistä käsityön eri näkökulmista. Omien kokoelmien lisäksi näyttelyissä esitelläänkin muiden museoiden ja toimijoiden sekä yksityisten henkilöiden kokoelmia. Verkossa museon näyttelyihin voi tutustua monella eri tavalla videoiden, tekstien, kuvien, verkkoaineistojen tai mobiiliopasteiden avulla.
Kansallispukukeskus
Suomen kansallispukukeskus vastaa suomenkielisen alueen kansallispukututkimuksesta, uusien pukujen kokoamisesta, pukutarkistuksista ja pukuihin annettavasta koulutuksesta ja neuvonnasta. Kansallispukukeskus esittelee ja tallentaa suomalaisia kansallispukuja sekä muuta perinteistä pukeutumista. Suomen kansallispukukeskus järjestää myös näyttelyitä ja tapahtumia.
Konservointikeskus
Konservointikeskuksessa annetaan neuvoja ja ohjeita arvokkaiden ja rakkaiden tekstiilien säilyttämiseen.
Tietopalvelut
Valtakunnallisesti ja kansainvälisesti toimiva Suomen käsityön museon tietopalvelu etsii vastauksia asiakkaiden esittämiin käsityöaiheisiin kysymyksiin sekä tarjoaa aktiivisesti tietoa museon kokoelmista alan tutkijoille ja opiskelijoille. Museon erikoisalaa on ryijyjen ja täkänöiden mallien tunnistaminen.
Kokoelmapalvelut
Museo ottaa kokoelmiinsa harkinnan mukaan vastaan uutta ja vanhaa, pääosin Suomessa valmistettua tai käytettyä, käsityöhön tai käsiteollisuuteen liittyvää aineistoa, kuten esineitä, kansallispukuaineistoja, valokuva sekä arkistoaineistoa ja kirjoja, jotka liittyvät käsitöiden tekemiseen, tekijöihin tai heidän töihinsä.
Muut palvelut
Suomen käsityön museo on alansa muisti ja tietokeskus, josta jaetaan keskitetysti käsityöalan arkisto-, kirjasto- ja tietopalveluja samasta paikasta. Erikoistuminen ja keskittäminen valtakunnallisena vastuumuseona edistävät käsityötietouden säilymistä, näkyvyyttä ja saavutettavuutta.