Hyppää pääsisältöön
Kuva
Suomalaisten kansallispukujen tykkimyssyjä koristaa kauniit kirjonnat.
Pääsisältö

Suomen kansallispukukeskuksessa esitellään kansallispukuvalmistaja Tuulikki Matikaisen uraa käsityöläisenä ja kansallispukuvalmistajana. Näyttelyssä on esillä Tuulikin valmistamia kansallispukuja sekä käsitöitä lapsuudesta saakka.

”Minulla ei ole ihan selvää mielikuvaa, milloin tein ihan ensimmäiset käsityöni. Ehkä kaikki alkoi siitä, kun äitini Elsa Huuki istutti minut tilkkulaatikkoon puolivuotiaana saadakseen minut hiljaiseksi ompelunsa aikana.”

Tuulikki Matikainen on ammattikäsityöläinen jo neljännessä polvessa. Äidin äidin äiti Maria Savolainen (synt. 1863, os. Eskelinen) oli ammattikutoja, jonka kankaita vietiin myyntiin ainakin Helsinkiin ja Kuopioon. Maria kutoi naisten ja miesten pukukankaita sekä kodin tekstiilejä. Äidin äiti Hanna Savolainen (synt. 1901) oli erittäin taitava kehrääjä, värjäri ja ompelija. Hanna värjäsi mm. kasviväreillä. 

Tuulikin äiti Elsa Huuki (synt. 1924, os. Savolainen) neuloi, virkkasi, kirjoi, teki tuohitöitä ja suutarin töitä, solmi fransuja, kutoi kankaita ja punoi koreja. Hän oli kouluttautunut Tervolan kotiteollisuuskoulun kursseilla sekä erikoistekniikkakursseilla. Hänen varsinainen leipätyönsä oli hoitotyössä, mutta teki tilauksesta ompelu- ja neulontatöitä koko aikuisikänsä. Kirjontatöitä hän valmisti kuolemaansa saakka. Myös Tuulikin isä oli taitava käsistään. 

Tuulikki ompeli ompelukoneella jo kolmevuotiaana ja kirjoi neljävuotiaana. Isän opastuksella hän valmisti pienestä pitäen puulusikoita ja –kauhoja, rasioita, pieniä leluja ja pelivälineitä. Koulussa Tuulikki rakasti käsitöitä. Alakoulun tärkein kirjontatyö oli ajan hengen mukaisesti leveälahkeisten housujen lahje, johon Tuulikki suunnitteli itse kukkakuvion ja jonka hän kirjoi helmilangalla neljännellä luokalla. Nypläämään hän oppi kymmenvuotiaana. 

Yläkoulusta Tuulikki meni Savonlinnan Taidelukioon kuvataidelinjalle. Tanssiharrastukseen tarvittavat asut hän valmisti itse. Lukion jälkeen hän suuntasi Joensuun Kotiteollisuuskoulun ompelulinjalle ja kiinnostui kansatieteestä ja perinnekäsitöistä. Opintojen jälkeen Tuulikki toimi tekstiiliopettajana ja Rantasalmelle muuttaessaan perusti oman ompelimoliikkeen. Kuopion Muotoiluakatemian vaatetussuunnittelupainotteisen linjan jälkeen hän siirtyi työskentelemään Yoko-Team Oy:n tuotannon suunnittelijana ja sisäänostajana. Rantasalmen Karjalaseurassa Tuulikki valmisti ja huolsi kansallispukuja sekä toimi kouluttajana. Hän valmistui vielä Savonlinnan Opettajankoulutuslaitoksesta tekstiilityön ja matematiikan aineenopettajaksi ja luokanopettajaksi.

”Koko elämäni olen tehnyt käsilläni. Olen ennen kaikkea ompelija, vaikka olen mm. kutonut, neulonut, virkannut, muotoillut ja muovaillut, punonut, veistänyt, takonut, nyplännyt, piirtänyt ja maalannut, jopa vääntänyt rautalangasta. Olen opettanut kansalaisopistossa vuosikymmeniä. Kansallispukukurssi on niistä se, joka on toteutunut vuodesta toiseen, jo yli kaksikymmentä vuotta yhtäjaksoisesti Rantasalmella.”

Kansallispuvut ovat kulkeneet Tuulikin mukana, enemmän tai vähemmän ammattia sivuten. Joensuun opiskeluaikana hän korjasi oman kansallispukunsa ja innostuneena hakeutui Suomen kansallispukuneuvoston koulutuksiin.

”Olen sukeltanut kansallispukuihin käsityön kautta: innostun edelleen pukujen kauneudesta ja niiden valmistamisesta. Rakastan erityisesti sarkaviittoja ja tykkimyssyjä. Kirjonta on intohimoni. Ompelen edelleenkin kansallispukuja, sillä kansallispuku ei lähde minusta sitten millään – ei ikinä!”

 

Käsityö on elämän mittainen matka - Kansallispukuvalmistaja Tuulikki Matikainen

Näyttely Suomen käsityön museon Kujalla 9.9.2016 – 29.1.2017

Oheisohjelma

Työnäytös lauantaina 24.9. 2016 klo 12.30 – 15
Kansallispukuvalmistaja Tuulikki Matikainen tekee kirjontatöitä.

Työnäytös liittyy Kansallispuvun juhlapäivään, jota vietetään Suomen käsityön museossa lauantaina 24.9.2016 klo 11-17. Ohjelmassa on luentoja ja kansallispukutarvikkeiden myyntitori.
 

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
kansallispuku
Suomen kansallispukukeskus