Hyppää pääsisältöön
Kuva
Galina Arppen hahmoja. Kuva Galina Arppe
Pääsisältö

Kuvataiteilija Galina Arppen näyttelyn tyylitellyt huopaveistokset peilaavat nykymaailman arvoja ja suhtautumista erilaisuuteen. 

Galina Arppe on moni-ilmeinen taiteilija, joka herättää huomiota abstrakteilla, tunnepitoisilla ja mielikuvituksellisilla teoksilla. Hänen tekemisensä on ehtymätöntä ja jokainen teos henkii voimaa, herkkyyttä ja aistikkuutta. Hän kertoo etsivänsä maailmasta kokemuksia ja asioita jotka ovat todellisuuden ja mielen rajamailla. Jotakin jota kukaan muu ei ole koskaan nähnyt.

Metsän ihmisiä – on näyttely, joka peilaa nykymaailman arvoja ja suhtautumista erilaisuuteen. Se on tapa osoittaa, mistä me koostumme, mitä me olemme ja kuinka me olemme. Se ei lokeroi vaan antaa tilaa ja suuntautuu muutokseen. Näyttely rakentuu yksikertaisiksi tyylitellyistä huopaveistoksista, joissa on käytetty materiaalina suomenlampaanvillaa. Näyttely tavoittelee harmoniaa ja vuoropuhelua ihmisyyden ja todellisuuden välillä.

Jossakin, syvällä metsän siimeksessä. Siellä minne ihmisen katse ei näe, asuvat metsän ihmiset. He eivät ole samanlaisia kuin sinä tai minä. Heillä on näet salaisuutensa. He ovat harmaita, joskus aivan mustia. Eikä se johdu ympäristöstä tai mistään muusta yhtä arkipäiväisestä asiasta. Se on sisäistä, jopa hyvin tunnepitoista.

Metsä on tehnyt heistä hiljaisia, jopa unenomaisia. Jossakin määrin jopa läpikuultavia. Silti he ovat paljon todellisempia kuin me. Heillä on tunteet ja kyky nähdä toistensa sisään. Pitää toista lähellään vaikka olisivat kilometrien päässä toisistaan.

Joskus tuuli puhaltaa heidän lävitseen ja maa puhuu heidän allaan omaa kieltään. Puut alkavat liikehtiä ja ilma väreilee. Metsä on yhtäkkiä täynnä ääntä ja liikettä. Nousee myrsky, joka on kuitenkin lempeä kuin mieli ja voimakas kuin tahto. Ja yhtä nopeasti kuin kaikki alkaa se myös loppuu.

Eikä heistä olisi suotava puhua, sillä silloin voimme jotakin kadottaa. Joten on parempi vain katsoa. Eikä saa edes kuiskata.


 

Metsän ihmisiä – Galina Arppe

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 29.11.201622.1.2017

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo