Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nikolai ja Melitina Balabinin koruja. Kuva Melitina Balabin
Pääsisältö

Suomen käsityön museon Ikkunagallerian myyntinäyttely esittelee isän ja tyttären - Nikolai ja Melitina Balabinin korutaidetta. Balabinit käyttävät koruissaan useita eri tekniikoita ja materiaaleja.

Nikolai tuo näyttelyyn veistoksellisia sormuksia, joiden valmistuksessa hän on käyttänyt hiekkavalutekniikkaa. Melitinaa on jo pitkään kiehtonut kasvikunnan lehdet ja niiden monimuotoisuus. Vuodenaikojen ja hyönteisten muovaamat lehdet muodostavat koruihin herkän ja pitsimäisen pinnan. Korujen materiaaleina hän käyttää muun muassa hopeaa. Kahden polven korutaiteilijoiden työtilat sijaitsevat Lappeenrannan Linnoituksessa, sataman kupeessa. Kahden sukupolven koruja yhdistää leikittely pinnoilla - patinoinnit ja erilaiset pintakäsittelyt ovat jatkuvan kehittelyn kohteina.

Nikolai Balabin (s. 1955) tuo näyttelyyn esille Satunnaisia prosesseja -uniikkisormuksia, jotka jäljittelevät kukan pelkistettyä muotoa. Tämän sormussarjan valmistuksessa Nikolai hyödyntänyt hiekkavalua - taidevalutekniikkaa, jota hän on käyttänyt ja kehitellyt vuodesta 1995 lähtien. Hiekkavalu on olennainen osa teossarjan syntymisprosessia ja metaforaa. ”Sormussarja on kertomus elämässä tapahtuvista sattumista. Se on valmistettu hiekkavalutekniikalla, josta pidän erityisesti siksi, että se muistuttaa elämää. Usein asiat eivät mene suunnitelmien mukaan. Silloin on tärkeää olla vaipumatta epätoivoon ja arvioida tilanne uudelleen: ehkä tämä polku, tapaus, hetki tai kertomus on parempi kuin itse halusin tehdä, vaikka sen teki puolestani jokin tuntematon satunnainen sattuma? Hiekkavaluprosessin aikana olen satunnaisuuksien välttämisen asemesta pyrkinyt päinvastoin antamaan mahdollisuuden ”virheille”, jotka synnyttävät yllättäviä ääriviivoja ja muotoja”, Nikolai kertoo. 

Nikolai muokkaan syntynyttä hahmoa väreillä, sävyillä ja pinnoilla, kuten patinoinnilla, valkaisulla, lehtikullalla ja kivi-istutuksilla tai tekstuureilla. Patinan ja lehtikullan käyttö on ollut mukana Nikolain uran alusta alkaen, niistä on tullut yksi hänen töidensä tunnuspiirteistä ja hän on kehitellyt niiden käyttömahdollisuuksia ja ilmaisukeinoja pidemmälle. 

Satunnaisia prosesseja -sarjan sormukset ovat olleet esillä lukuisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissä sekä julkaisuissa, ne ovat saaneet palkintoja kansainvälisissä korutaidekilpailuissa. Yksi sormuksista on italialaisen Cominelli-säätiön korutaidekokoelmassa.

Melitina Balabin (s. 1982) on intohimoinen lehtien, kasvien ja puun osien keräilijä. ”Katseeni etsii niitä kaikkialta missä liikun, kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Taskuni ovat usein täynnä aarteita luonnossa samoilun jälkeen. Kotona lajittelen aarteet ja säilön ne myöhempää käyttöä varten”, Melitina kuvailee työskentelyään. 

Melitina sahaa lehtien muotoja metallilevystä, pääosin hopeasta ja messingistä. Pinnan strukturointiin hän käyttää erilaisia työkaluja kuten vanhoja ruokailuvälineitä. Näiden työkalujen avulla hän vasaroi erilaisia kuvioita metallin pintaan. ”Osa keräämistäni lehdistä on niin hyönteisten syömiä, että niiden reiät muodostavat erityisen hienon pitsikuvion. Tätä luonnon muodostamaa kuviota työstän sahaamalla. Käsinsahauksen aikana tulevat sattumat ja vahingot vaikuttavat teoksen henkeen ja muokkaavat sitä. Ääriviivaan sekä työstettävään materiaaliin tulee elävyyttä”, Melitina kuvailee. 

Melitina on hyödyntänyt tekniikkaa jo vuodesta 1998 lähtien. ”Tutkin, kokeilen ja kehitän patinan mahdollisuuksia metallin pintakäsittelyssä, esimerkiksi miten lämpökäsittely vaikuttaa patinoidun pinnan värisävyn muodostumiseen. Olen kaivertanut hopean pintaan otteita kirjoittamistani runoista, jotka yhdessä lehtien ja patinan kanssa ovat osa isompaa tarinaa”, Melitina jatkaa. 

Balabin – Kaksi sukupolvea korutaidetta

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 10.1.–18.3.2018

Lisätietoja: 

Mikko Oikari, näyttelyintendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jkl.fi

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
vaihtuva
näyttely
taide
koru
korutaide