Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvassa Keramiikkaryhmän yhteistyönä syntynyt lasiristikkosilta ja  Samuelin muotoilema Kiivi-lintu.
Pääsisältö

Jotain spesiaalia -näyttelyssä Ammattiopisto Spesia Jyväskylän artesaaniopiskelijat esittelevät taitojaan. Opiskelijoiden luovuuden hedelmänä syntyy aina jotain uutta - jotain spesiaalia. Camila, Hanna-Liisa, Henrika ja Kerttu ovat loihtineet suuret tekstiiliteoksensa japanilaisen maavärimaalauksen keinoin. Hempulla on ollut siveltimenä terävä neula ja villakuidut. Keramiikkaryhmän yhteistyönä syntyi lasiristikoista silta ja sillalla istuu Samuelin muotoilema Kiivi-lintu. Sama ryhmä on muotoillut savesta ja erilaisista massoista värikkäitä eläinveistoksia ja hahmoja tuijottamaan talven pimeyttä. 

Pehmeetä touhua -näyttelyn tiimoilta käsityön museo kutsui Spesian artesaaniopiskelijat esittäytymään Näytönpaikkaan ja työskentelemään museon järjestämissä työpajoissa. Syksyn aikana opiskelijat vierailivat museossa viisi kertaa tutustuen näyttelyihin, museon takatiloihin ja työskentelivät työpajoissa noin kolme tuntia kerrallaan. Työpajoissa kokeiltiin erilaisia tekniikoita, joista voisi olla iloa oman ilmaisun kehittymisessä. Tekniikoiden lisäksi tutustuttiin myös omaan itseen: työstettiin vanhasta romaanista oma voimakirja, tehtiin kuvansiirtona taulu itselle merkityksellisestä valokuvasta, ommeltiin erituntuisia kangastilkkuja vanhaan pyyhkeeseen, tehtiin metallipiirros foliovuoan pohjaan ja väännettiin rautalangasta omakuva.  

Ammattiopisto Spesia syntyi 1.1.2018, kun Bovallius-ammattiopisto ja Validia Ammattiopisto yhdistyivät. Spesia on toiseksi suurin ammatillinen erityisoppilaitos ja sen päätoimipaikat ovat Jyväskylä, Järvenpää, Pieksämäki ja Turku. Spesia tarjoaa perustutkintoon johtavaa koulutusta, valmentavaa koulutusta sekä tuettua oppisopimuskoulutusta. Koulutus on tarkoitettu nuorille ja aikuisille, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea opintoihinsa. Erityisen tuen tarve voi liittyä esimerkiksi oppimisvaikeuksiin, fyysisiin rajoitteisiin tai sosiaalisiin haasteisiin.

Tuotteen valmistuksen osaamisalan artesaaniopinnoissa on valittavana erilaisia polkuja kahdessa eri ryhmässä. Toisessa ryhmässä opiskelija voi hankkia osaamista monista eri tekstiilialan tekniikoista ja toisessa ryhmässä voi oppia työstämään esimerkiksi mosaiikkia, keramiikka tai lasia. Jokainen opiskelee yksilöllisen suunnitelman mukaisesti. Oppiminen tapahtuu käytännön läheisesti tekemisen kautta. Oppimista tukee moniammatillinen henkilöstö ja osa oppimisesta tapahtuu työpaikoilla. Keskiössä on oman polun rakentaminen jokaiselle nuorelle opinnoissa eteenpäin ja työelämään. 

 

Jotain spesiaalia

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 20.11.2018¬6.1.2019

Lisätietoja opettajilta:

Ruut Halttunen 
ruut.halttunen [at] spesia.fi
p. 040 660 2664

Anne Hautala
anne.hautala [at] spesia.fi
p. 040 020 6700

Asiasanat:  
museo
näyttely