Hyppää pääsisältöön
Kuva
Laulu Suomen soi – Suomen Nukketaiteilijat ry:n joulunäyttely. Kuva Jussi Jäppinen
Pääsisältö

Näyttelyn ilmeeseen tuo oman mausteensa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi. – Laulu Suomen soi kuvastaa myös nukketaiteilijoiden kehittymisenhalua, kertoo nukketaiteilija Arja Jäppinen. Näyttelyä voi ihailla ikkunan vuorokauden ympäri osoitteessa Kauppakatu 25. 

Näyttely on ryhmän jäsenten yhdessä ideoima ja toteuttama. Vuoden aikana järjestettiin kaksi kurssia, joissa opeteltiin nukenteon uusia tekniikoita. Näyttelyyn osallistuu viisitoista nukketaiteilijaa eri puolilta Suomea ja kokonaisuudessa on noin 40 valmista työtä. Mukana ovat Sirpa Ala-Louko, Mirja Haikala, Kati Haukkala, Lea Holmalahti, Arja Jäppinen. Pirkko Järvinen, Helvi Laukkanen, Tuula Lehtinurmi, Pipsa Mannoja, Maria Morko, Paula Remes, Kirsti Rintamäki, Inkeri Roivainen, Ippa Särkkä ja Minna Toivari

Nukketaiteilijalta vaaditaan monen eri alan taitoja. Hän on kuvanveistäjä muotoillessaan nuken pään ja jäsenet sekä rakentaessaan sille rungon. Taidemaalarina hän maalaa muotoilemansa osat. Ompelijana hän suunnittelee ja valmistaa vartalon ja vaatetuksen. Peruukintekijänä ja kampaajana hän tekee nukeille hiukset. Suutarin taitoja tarvitaan kenkien ja laukkujen valmistamisessa.

Yhdistyksen kotipaikka on Jyväskylä, mutta jäseniä on eri puolilta Suomea. Jäsenet ovat alan koulutuksen saaneita ammattilaisia tai pitkään alaa harrastaneita nukketaiteilijoita. Jäseniä yhdistyksessä on noin kaksikymmentä. Vuonna 2000 perustettu Suomen Nukketaiteilijat ry on järjestänyt näyttelyitä eri puolille Suomea ja Pohjoismaihin. Vuosittain näyttelyjä on ollut esillä Suomen käsityön museossa, Mikkelin Kenkäverossa ja Kiukaisten Wanhassa pappilassa. Näyttelyitä yhdistyksellä on toimintansa aikana ollut jo yli sata. 

Laulu Suomen soi – Suomen Nukketaiteilijat ry:n joulunäyttely

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 15.11.2017–7.1.2018

Lisätietoja: 

Mikko Oikari, näyttelyintendentti, Suomen käsityön museo
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jkl.fi

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
Ikkunagalleria
nukke
joulu