Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kansallispukukeräilijä Mari Varonen Jaalan naisen kansallispuvussa. Kuva Mari Varonen
Pääsisältö

Mari Varonen pukeutui kansallispukuun ensimmäistä kertaa syksyllä 2015. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä ja käynnisti keräilyharrastuksen. Tällä hetkellä Varosen kokoelmassa on yli 200 kansallispukua. Suomen kansallispukukeskuksen näyttelytila Kujalla on 10.5.–27.10.2019 esillä seitsemän pukua sekä puvun osia – Varosen kokoelman helmiä. 

Kansallispukukokoelman puvut ovat peräisin 1800-luvulta 2010-luvulle ja niissä näkyvät ajan henki ja muotivirtaukset, kuten muissakin vaatteissa. Näyttelyssä on esillä Varosen kokoelman vanhin puku eli Houtskarin kansallispuku sekä uusimpana vuodelta 2018 Jaalan kansallispuku, joka Varosen ensimmäinen itse ompelema kansallispuku. Kokonaisten pukujen valmistamisen ohella Varonen harrastaa kokoelmansa pukujen kunnostamista ja täydentämistä ompelemalla niistä puuttuvia osia, joista esimerkkinä näyttelyssä on Ähtärin korvamyssy. 

Varonen on hankkinut kokoelmansa puvut verkkohuutokaupoista ja -markkinoilta, kirpputoreilta sekä lahjoituksina. Osan puvuista hän on ostanut tunnistamatta niitä kuvista tai kuvauksista. Raippaluodon kansallispuvun Varonen voitti ruotsalaisesta verkkohuutokaupasta ja kuvitteli tällöin ostaneensa aivan toisen alueen puvun. Saapuessaan puku oli erittäin likainen. Puhdistuksen myötä puku vaihtoi väriä ja osoittautuikin Raippaluodon kansallispuvuksi. Muutaman kerran on käynyt myös niin, ettei Varonen asiantuntija-avusta huolimatta ole tunnistanut pukua tai puvun osaa. Nyt esillä olevassa näyttelyssä on esillä liki 100 vuotta vanha puku länsirannikolta, joka on yhä tunnistamatta. 

Kokoelman pukuihin liittyy monenlaisia tarinoita ja historioitsijana Mari Varonen pyrkii selvittämään pukujensa taustat. On pukuja, joita on käytetty vain kerran, mutta on myös pukuja, jotka ovat olleet kovassa käytössä ja kiertäneet maailmalla. Näyttelyssä on esillä ahvenanmaalainen Lemlandin kansallispuku 1920-luvulta, joka matkasi omistajansa kanssa eurooppalaisilla laulujuhlilla useaan otteeseen jo 1930- ja 1940-luvuilla, mutta jatkoi elämäänsä myös seuraavien sukupolvien pukuna aina näihin päiviin asti.

Mari Varonen ei kohtele kansallispukujaan museoesineinä paria poikkeusta lukuun ottamatta. Hänestä on kiehtovaa, että 100 vuotta vanha vaate on yhä täysin käyttökelpoinen ja hänen pukunsa pääsevätkin elävien ihmisten ylle aina tilaisuuden tullen. Varonen haluaa olla mukana edistämässä kansallispukujen käyttöä sekä tarjota mahdollisuuksia kokeilla kansallispukua. Himoitut helmet -näyttelyyn liittyy runsaasti oheistapahtumia. Joissain tapahtumissa osallistujat voivat sovittaa Varosen kokoelman pukuja sekä kuvauttaa itsensä valitsemassaan kansallis- tai muinaispuvussa. Tapahtumiin osallistujia kannustetaan lämpimästi pukeutumaan omiin kansallispukuihin tai puvun osiin. 

Himoitut helmet – Kansallispukukeräilijän kokoelmasta

Näyttely esillä Kujalla 10.5.–27.10.2019

Lisätietoja

Marja Liisa Väisäinen, amanuenssi, Suomen kansallispukukeskus, p. 050 311 8247, marja.liisa.vaisanen [at] jyvaskyla.fi
Mari Varonen, kansallispuvussa.com, kansallispuvussa [at] gmail.com

Asiasanat:  
museo
näyttely
kansallispuku
Suomen kansallispukukeskus