Hyppää pääsisältöön
Kuva
Yksityiskohta Markku Pirin Auringonsäteet-vaaseista. Kuva. Flavia Barbini. Kuva Flavia Barbini
Pääsisältö

Taiteilija ja muotoilija Markku Pirin pitkä ura on ollut monipuolinen ja materiaaleiltaan rikas. Hänen viime vuosien tuotantoaan esittelevä Markku Piri – Paratiisin hedelmiä -näyttely on esillä Suomen käsityön museossa 19.9.2020–24.1.2021. 

Paratiisin hedelmiä -näyttelyssä on nimensä mukaisesti esillä otanta Pirin laajasta tuotannosta. Esillä on väreiltään ja muodoiltaan herkullisia, voimallisia ja herkkiäkin töitä. Materiaalit vaihtelevat suupuhalletusta ja hiotusta lasista serigrafiaan ja Eurokankaalle suunnitellun Suomi-malliston painokankaisiin. Teokset ja materiaalit käyvät näyttelyssä elävää vuoropuhelua. 

Pirin muotokielelle tyypillistä on rehevyys, hallittu runsaus ja värien hehku, jopa sensuaalisuus. Painokankaissa toistuva rytmillisyys on lähes hypnotisoivaa. Serigrafiasarjoissaan Piri tutkii arkkitehtuurin ja luonnon, valon ja varjon suhdetta ja leikkiä sekä varioi kotipuutarhansa kukkia. 

Pirin näyttelykiertue Italiassa 2017–2018 avasi tien kolmeen merkkimuseoon, Firenzeen, Roomaan sekä ensimmäisenä suomalaisena taiteilijana koskaan Muranon legendaariseen lasimuseoon. Näyttelykutsu antoi sysäyksen toteuttaa uutta lasitaidetta muranolaisten mestaripuhaltajien Simone Cenedesen ja Matteo Tagliapietran sekä suomalaisen Lasismi-osuuskunnan kanssa. Näyttelyssä on nähtävillä yhteistyön tuloksena syntyneitä vaaseja ja lasiveistoksia, jotka ovat yhtä aikaa voimakkaita ja herkkiä, kiiltäviä ja raffinoituja tai jopa painovoimaa uhmaavia. 

Pirille maailman kauneuden ja elämänilon esiin tuominen on itsestäänselvyys ja hän haluaa tuoda mahdollisimman paljon estetiikkaa myös arkipäivään. Pirin omaperäinen ja raikkaan yltäkylläinen tuotanto rikastaa osaltaan suomalaisen muotoilun kokonaiskuvaa. 

Markku Piri

Muotoilija ja taiteilija Markku Piri (s. 1955) aloitti uransa tekstiilitaiteilijana, mutta on laajentanut myöhemmin myös muihin materiaaleihin. Piri on suunnitellut kodintekstiilejä, vaatteita, lasiteoksia, keramiikkaa, kaakeleita, tapetteja, hotellisisustuksia, teatteripuvustuksia ja -lavastuksia muun muassa Karita Mattille sekä tuottanut konsertteja, opettanut ja luennoinut. Piri vastasi myös Helsinki 2000 -kulttuuripääkaupunki-ilmeen suunnittelusta. 

Piri on työskennellyt ja pitänyt näyttelyitä Suomessa, Yhdysvalloissa, Japanissa, Saksassa, Ranskassa, Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa. 2000-luvulla Piri saneerasi vuonna 1826 rakennetun Huittisten Wanhan Pappilan perinteisin menetelmin loisteliaaseen kuntoon. 

Pirille on saanut uransa aikana myös huomattavan määrän palkintoja: Valtion muotoilupalkinto 1986, Satakunnan kulttuuripalkinto 2004, Pro Finlandia -mitali 2017 sekä Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinto 2018.

Vuodesta 1992 alkaen Suomen käsityön museoon on tallennettu kattava ja kasvava kokoelma taiteilijan teoksia ja luonnoksia yhteistyössä taiteilijan kanssa. 

Muodoton elämä -muistelmateos 

Suomen käsityön museon näyttely Markku Piri – Paratiisin hedelmiä ajoittuu yhteen Markku Pirin muistelmien julkaisun kanssa. Siltalan kustantama, kokonaan väripainettu Muodoton elämä kertoo 1950–1960-luvulla kasvavasta uteliaasta, herkästä pikkupojasta, josta kasvaa estottoman elämäniloinen ja energinen maailmanmies, jonka tie vie kotimaan ympyröistä yhä laveammalle muotoilun, muodin ja taiteen maailmaan. Pirin havainnot ja tarinat kanssakulkijoistaan ovat sydämellisiä, hauskoja ja teräviä. Tekstiä kantaa vahvan, erilaisen yksilön kauneudenkaipuu. Näinkin voi elää, näin kirjoittaa, hämmästyy lukija. Sanoma työn ilosta ja rakkauden voimasta on innoittava. 

Markku Piri – Paratiisin hedelmiä

Näyttely Suomen käsityön museon luentosalissa 19.9.2020–24.1.2021

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo 
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi 

Markku Piri, taiteilija, muotoilija, 
markku.piri [at] piri-piri.fi, www.piri-piri.fi

Asiasanat:  
museo
näyttely
Aulagalleria
neule
kudonta