Hyppää pääsisältöön
Kuva
Aija Pentinmikon neuletakki. Kuva Jyri Ahia
Pääsisältö

Sateenkaaret villassa -näyttelyssä on taiteen moniottelijan, näyttelijä, laulaja, kääntäjä ja käsityöläisen Aija Pentinmikon liukuvärjätystä langoista neulottuja, virkattuja ja kirjottuja neulevaatteita. 
 
Jyväskyläläinen Aija Pentinmikko ollut intohimoinen käsitöiden tekijä lapsesta saakka. Lapsuuden kodissa tehtiin kaikenlaisia käsitöitä: kudottiin ryijyjä, verhoiltiin huonekaluja, päällystettiin lampunvarjostimia ja ommeltiin vaatteita. Äidin ja mummon kanssa virkattiin muun muassa lakanapitsejä ja pyhälakanoihin ommeltiin jopa kahdet virkatut pitsit. 

Jo kouluaikana saksantuntien aikana Aija sai erikoisluvan neulomiseen, koska osasi saksaa niin hyvin.  Neulominen ja kielten opiskelu kuuluvat nytkin yhteen. Samalla kun Aija neuloo, hän katsoo televisiosta englanninkielisiä ohjelmia ja oppii siinä sivussa kieltä.  
 
Aijan neuloosi on jatkunut jo 40 vuotta. Intohimoisena neulojana neuleita on syntynyt niin itselle kuin sukulaisille niin paljon, että nyt on aika ottaa ne kaapista ja laittaa esille näyttelyyn. Vuosien varrella neuleita on syntynyt neuloen, virkaten ja kirjoen ja väreistä nauttien.  Neulelankoina hän käyttää muun muassa virolaista liukuvärjättyä villalankaa, jossa langan väri vaihtuu väristä toiseen sateenkaaren lailla. Yksivärisiin neuleisiin hän kirjoo kelim-kuviot silmukoita jäljentäen. Kelim-matosta peräisin olevat kuviot ovat geometrisiä ja ne kudotaan värikenttä kerrallaan. Neulottuna kuviot vaatisivat pitkiä lankajuoksuja neuleen nurjalla puolella. 

Näyttelyn töistä Aija kertoo näin: 
"Liukuvärjätyt villaneuleet ovat "syntyneet" parinkymmenen vuoden aikana – aina kun lankaa on ollut saatavilla (Virossa). Kaikki mallit olen itse suunnitellut, neulonut, virkannut sekä kirjaillut. Kelim-kirjottuihin villaneuleisiin sytykkeen sain sata vuotta vanhasta, saksan kielestä suomennetusta kirjasta nimeltä Naisten oma käsityökirja. Mallilehdetkin olivat jo osittain repeytyneitä, joten kirjan sivuille piti suorittaa kotikutoisia "restaurointitöitä". Osan vanhoista malleista suurennutin kirjapainossa. Sittemmin olen suunnitellut itse omat mallit."

Pentinmikko neuloo tilauksesta vaatteita ja asusteita asiakkaan mittojen ja toiveiden mukaan. 

Sateenkaaret villassa

Näyttely Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 17.12.2019-9.2.2020

Näytönpaikan näyttelyitä voi ihailla kellon ympäri Kilpisenkatu 12 näyteikkunoissa. 

 

Tapahtumia näyttelyyn liittyen

Aija Pentinmikon taitajatapaaminen on Suomen käsityön museon Käsityölaneissa torstaina 6.2.2020 klo 16 alkaen. Aija esittelee näyttelynsä neuleita ja näyttää kuinka kelim-kuviot syntyvät silmukoita jäljentäen. 

Lisätietoja

Aija Pentinmikko, aija.pentinmikko [at] gmail.com, p. 040 815 1299

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo, raija.manninen [at] jyvaskyla.fi, p. 040 502 2887 

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
näyttely