Hyppää pääsisältöön
Kuva
Vuonueen pipot ovat kotimaista suomenlampaanvillaa. Kuva Vuonue
Pääsisältö

Suomalaisen lampaanvillan arvostus on kovassa nousussa. Lähellä tuotettu villa on hiilijalanjäljeltään pienempi ja helpommin jäljitettävä, kuin maailman ääristä tulleen villan. Paimiolainen Vuonue tuo myyntinäyttelyynsä Suomen käsityön museoon talviseen aikaan sopivia maaseudun raaka-aineista valmistettuja tuotteita – monenlaisia lankoja, pipoja ja huopakenkiä suomalaisesta villasta sekä kanojen ylimääräisistä sulista tehtyjä koruja. Ekologisuus ja eettisyys ovat yrityksen tärkeimpiä arvoja, ja luonnonläheisyys on läsnä koko tuotannossa.

Suomalaisen villan arvostusta Vuonue nostaa kehittämällä koko ajan uusia tuotteita. Uusimpana esimerkkinä tästä on ensimmäinen suomalainen, muoviton villasukkalanka, joka on nylonin sijasta vahvistettu puukuidulla. Tencel tekee villan kestäväksi myös sukassa ja tuo sukkaan myös silkkisen pehmeän tunnun. Mikä onkaan mukavampaa, kuin sujauttaa jalat sukkiin, jotka on valmistettu ekologisesti ja jotka kestävät ilman muovista vahvikekuitua!

Vuonueen Piia Aaltosta pääsee tapaamaan taitajatapaamisessa näyttelyn avajaispäivänä pe 10.1. klo 16–17. Piia kertoo Vuonueen toiminnasta ja suomenlampaanvillan erityisominaisuuksista. 

Vuonue kasvattaa itsekin pienimuotoisesti kainuunharmaslampaita, mutta laadukasta villaa ostetaan myös useilta lähiseudun lammastiloilta. Näin pystytään saamaan käyttöön sellaisetkin villat, jotka muuten päätyisivät hävitykseen. Tuotteet ovat pääosin lampaiden omissa sävyissä, mutta osa langoista värjätään lähiluonnon kasveilla ja -sienillä. Kauniita värjäämättömiä ja kasvivärjättyjä villoja on ilo neuloa, sillä villoissa on vielä jäljellä lanoliinia, joka pitää neulomistuntuman pehmeänä. 

Yrityksen omassa, mukavassa kotikanalassa elää myös kanoja. Vuonue kokee tärkeäksi häviämässä olleiden maatiaiskantojen säilyttämisen. Vuonueen piikkiöläistä kantaa olevat maatiaiskanat kuuluvatkin Luonnonvarakeskuksen säilytysohjelmaan, joka turvaa maatiaiset jatkossakin. Kanat saavat elää kaikin tavoin lajinmukaista elämää ympäri vuoden ulkoillen ja maata kuopsutellen. Kasvatuksen sivutuotteena saatavista sulista valmistetaan korvakoruja sekä riipuksia. 

Villalankojen ja korujen lisäksi Vuonueen valikoimaan kuuluu korkealaatuiset huopakengät, jotka valmistetaan myös kotimaisesta lampaanvillasta. Kiinni ommeltu pitävä pohja on luonnonkumia, joten myös kengät ovat täyttä luonnonmateriaalia.
www.vuonue.fi

Vuonue – Vastuullista villaa Suomesta

Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 10.1.–8.3.2020

Lisätietoja

Museon info, craftmuseum.info [at] jyvaskyla.fi, p. 014 266 4370
Piia Aaltonen, Vuonue, info [at] vuonue.fi, p. 041 548 7474

Asiasanat:  
näyttely
Ikkunagalleria
museo