Hyppää pääsisältöön
Kuva
Mari Nurmenniemen valmistama tikkuriröijy Suomen käsityön museon näyttelyssä. Kuva Liivia Pallas
Pääsisältö

Mikä on käsityön arvo tulevaisuudessa, kun kaikki koneellistuu, kysyy Mari Nurmenniemi pienoisnäyttelyssään Suomen käsityön museon luentosalissa 29.6.–1.8.2021. Hand/Machine – Yksi ja kolme tikkuröijyä -näyttely rakentaa yhteyttä menneen ajan, nykyisyyden ja tulevaisuuden välille esittämällä sarjan samanlaisia, mutta eri tavoin – käsityönä ja teollisesti – valmistettuja neulepaitoja. 

Ajatus projektiin lähti liikkeelle, kun Mari Nurmenniemi tutki kotimaakuntansa käsityöperinteitä ja tutustui Hailuodon perinneneuleeseen. Keväällä 2019 Nurmenniemi haastatteli hailuotolaisia perinneneuleen tekijöitä, ja huomasi ettei nuoria perinteenjatkajia juuri ollut. Projektin teemaksi muodostui kysymys, onko käsityöllä arvoa ja sijaa tulevaisuudessa, kun valmistusprosesseja automatisoidaan yhä enemmän?

Nurmenniemi valmisti kolme neulepaitaa: yhden käsin neuloen, yhden manuaalisella neulekoneella ja yhden automaattisella neulekoneella yhteistyössä Tilburgin TextielLabin kanssa Hollannissa. Näyttelyssä on esillä paitasarjan lisäksi videomateriaalia tekoprosesseista sekä hailuotolaisen Eila Rantasuomelan neuloma tikkuröijy. Työ havainnollistaa valmistustapojen eroavaisuuksia ja kehottaa kävijöitä pohtimaan voiko koneellisesti valmistettuja neulepaitoja kutsua tikkuröijyiksi?

Yhteen vanhempaan tikkuriröijyyn pääsee tutustumaan myös Suomen käsityön museon perusnäyttelyssä Käsityössä elämän tuntu. Paljon elämää nähneeseen ja paikattuun neuleeseen liittyy myös rakastettu tarina, joka kertoo omalta osaltaan käsintehtyjen lahjojen voimasta. 

Kokonaisuus oli esillä Helsinki Design Weekin päänäyttelyssä syksyllä 2019 ja Hailuodossa Galleria Luodossa kesällä 2020. 

Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahasto on tukenut hanketta.

Mari Nurmenniemi 

Mari Nurmenniemi valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta vuonna 2018.  Hän työskentelee laaja-alaisesti tekstiilin ja muodin konteksteissa osana eri työryhmiä sekä itsenäisesti. Keskeisiä teemoja hänen työskentelyssään ovat aika, tunnearvo ja työn murros. Hän on erikoistunut tekstiili- ja vaatetusalan kestävän kehityksen kysymyksiin.

Tällä hetkellä Nurmenniemi toimii suunnittelijana Melonit-alusvaateprojektissa ja Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hankkeessa. Lisäksi hän vaikuttaa Tilaa Tekstiilille ry:n puheenjohtajana. Yhdistyksen tavoitteena on perustaa yhteiskäyttöinen tekstiilin monitoimitila pääkaupunkiseudulle, ja hankkeen pilottitapahtuma Softislab järjestetään elokuussa 2021 Kalasataman Taiteilijatalossa.
 

Hand/Machine – Yksi ja kolme tikkuröijyä

Näyttely Suomen käsityön museon luentosalissa 29.6.–1.8.2021

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo 
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi 

Mari Nurmenniemi, mari [at] nurmenniemi.com 
marinurmenniemi.com

Asiasanat:  
museo
näyttely
neule