Hyppää pääsisältöön
Kuva
Hyppää aikamatkalle käsityön historiaan!
Pääsisältö

Aikamatka käsityöhön -näyttely avattiin yleisölle uudestaan kesällä 2010 luentosalissa, museon toisessa kerroksessa. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen. Lähdemme liikkeelle tuhansien vuosien takaa ajalta ennen ajanlaskua ja siirrymme ajanjakso kerrallaan kohti nykyaikaa.

Aikamatka-näyttely koostuu aikajanasta, johon on poimittu keskeisimpiä piirteitä maamme käsityön historiasta. Tekstit ja kuvat ovat kuitenkin vain pieni kurkistus käsityön mielenkiintoiseen ja monimuotoiseen menneisyyteen. Lähdemme liikkeelle tuhansien vuosien takaa ajalta ennen ajanlaskua ja siirrymme ajanjakso kerrallaan kohti nykyaikaa.

Käsityö on mitä tahansa käsin tai käsissä pidettävin työkaluin suoritettua työtä. Näin määriteltynä melkein kaikkea esiteollista tavaratuotantoa ja rakennettua elinympäristöämme voidaan pitää aina 1800-luvun loppupuolelle asti käsin tehtynä.

Aikoinaan käsityötaito on ollut yleistä ja sitä edellytettiin lähes kaikilta. Käsityön kansantaloudellinen merkitys kasvoi 1600- ja 1700-luvuilla, kun mestarit ja kisällit muodostivat ammattikuntia. Kuvanveisto, maalaus ja arkkitehtuuri olivat pitkään käsityön alalajeja. Vasta 1700-luvun lopulla erotettiin tekniikka ja taide toisistaan. Näin tuli erotettua myös taide-esineet käyttöesineistä.

Käsityöläisten työkalut ovat muodoltaan hyvin yksinkertaisia, mutta funktioltaan useimmiten mahdollisimman pitkälle kehittyneitä. Sen vuoksi ne uhmaavat aikaa paremmin kuin monet muut kulttuurin tuotteet. Esimerkiksi neulan tapaamme jokseenkin samanlaisena jo tuhansia vuosia vanhoissa löydöissä.

Taitajan ja mestarin kädessä työkalu on taikakalu. Tekijästä tulee mestari kun hän hallitsee tekniikan. Hyvän käsityötaidon oppiminen vie vuosia. Taitoon kuuluu materiaalien, suunnittelun ja valmistusmenetelmien osaaminen sekä käyttöfunktioiden sekä esteettisten ja eettisten asioiden hallinta. Ajatusleikkinä voi miettiä: mitä maailmassa olisi ilman käsityötaitoa...?

Aikamatkalla on mahdollisuus kosketella eri käsityömateriaaleja ja saada tuntuma asioihin, joista kerrotaan tekstein ja kuvin. Kosketteluraidassa on yhteensä 79 eri materiaalia ja käsityötekniikkaa.

Näyttelytyöryhmä

Tekstit: Seija Heinänen

Käännös: Jüri Kokkonen

Johdantokuvat: Tuula Ollikainen

Kuvatoimitus: Hanna-Miia Kuusimäki, Anne Saarikoski, Seija Heinänen

Kuvien skannaus ja digitalisointi: Tapani Saarinen ja Foto Saarinen Oy

Graafinen suunnittelu: Juho ja Jussi Jäppinen

Tulostus: Kopi-Jyvä Oy

Koskettelumateriaalien hankinta: Hanna-Miia Kuusimäki, Anne Saarikoski, Seija Heinänen

Aikamatka käsityöhön verkossa

Lähde aikamatkalle käsityön maailmaan kotisohvalta. 
Verkkonäyttelyssä jokainen käsityöntekijä solmitaan osaksi historian ryijyä. 

Tutustu näyttelyyn opastuksessa

Tiesithän, että voit tutustua näyttelyihin myös oppaan johdolla. Opastuksia voi tilata tiedustelemalla niitä etukäteen joko sähköpostilla [email protected] tai täyttämällä verkkolomakkeen lyyti.in/Opastustiedustelu
Tarkemmat tiedot Opastukset-sivulta

Asiasanat:  
Suomen käsityön museo
historia