Hyppää pääsisältöön
Kuva
Annukka Mikkolan sininen Boro-matto vihreällä nurmella. Matto on esillä Dialogi-näyttelyssä Suomen käsityön museossa. Kuva Mathilda Mikkola
Pääsisältö

Suomalais-japanilainen näyttely pohjautuu tekstiililähtöiseen teosvaihtoon, jossa teeman on ollut matka sen eri merkityksissä. Omaa maustettaan teosvaihtoon ovat tuoneet myös helposti lähestyttävät ja opittavat tekniikat, kuten luova saori-kudonta ja sashiko-kirjonta. Sashiko-kirjonta vastaa suomalaista etupisto-ompelua tai sen kehittyneempää muotoa, etupistokirjontaa.

Matkustaminen eri kulttuureihin ja ympäristöihin avaa uusia kokemuksellisia polkuja, mikä myös on ollut keskeistä japanilaisten ja suomalaisten taiteilijoiden vuoropuhelussa, ja näyttäytyy Dialogi-näyttelyn teosten ideoissa, materiaaleissa ja tekniikoissa. Vuoropuhelua on käyty ”pullopostilla”, visuaalisin sähköpostein yli kahden vuoden ajan, mistä on mukana pienimuotoinen osio Dialogissa. 

Matkateeman keskiössä on ollut luonnossa vaeltaminen ja luonnon eri elementtien kohtaaminen, kuten vuoret, jotka merkitsevät paljon japanilaisille taiteilijoille. Metsät, järvet ja joet ovat perinteisesti suomalaisten taiteilijoiden inspiraation lähteitä. Luonnon meditatiivinen merkitys ihmiselle on valtava ja erityisesti yhdistänyt taiteilijoita.

Käsityötekniikoiden eli japanilaisten saori-kudonnan ja sashiko-kirjonnan ohella taiteilijoita on yhdistänyt huoli maapallon tilasta - luonnon suojeleminen. Taiteilijat ovat myös ymmärtäneet meren merkityksen eri kulttuureja, itää ja länttä yhdistävänä elementtinä sekä elämän lähteenä. Merta pitkin ovat erilaiset tekniikat ja materiaalit, samoin tieto ja taito levinneet, niin myös tässä näyttelyssä. Taiteilijat ovat saaneet olla oppimassa toisiltaan asioita ja ilmiöitä, joita ei välttämättä löydy kirjoista tai mediasta, vaan ainoastaan inhimillisessä vuorovaikutuksessa - hiljaisen tiedon kautta. Vierailu Japaniin ja henkilökohtaiset kohtaamiset ovat vahvistaneet yhteyttä, lisänneet ymmärrystä ja luoneet todellisen sillan taiteilijoiden välille.

Näyttelyn teosvalinnoissa on kiinnitetty huomiota matkan ohella myös taiteilijoiden henkilökohtaisiin kiinnostuksen kohteisiin sekä suomalaista ja japanilaista kulttuuria, näyttelyn eri taiteilijoita yhdistäviin teemoihin. Teosten materiaaleina on käytetty lähinnä tekstiiliä, mutta myös keramiikkaa ja paperia.
 

Teosvaihtoon osallistuneet taiteilijat
Kiyoko Endo, Tatsuya Jo, Kanna Koizumi, Annukka Mikkola, Mathilda Mikkola, Miyuki Omata, Karoliina Tuovinen, Midori Tsunoi ja Othilia Mikkola.

Näyttelyä ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiöSJSF Finland ja Museovirasto.
 

Alasivu

Dialogi – Kudottu ja kirjottu silta

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 16.12.2023-3.3.2024. Katutason näyttelyyn vapaa pääsy. 

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, 40100 Jyväskylä.
Museo on avoinna ti-su klo 11-18. Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä. 

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, [email protected] 

Aulagalleria näyttelytilana

Aulagalleria on 50 m2 laajuinen näyttelytila, jossa esitellään alan ammattilaisten ja taiteilijoiden lisäksi ansioituneiden harrastajien ja harrastajaryhmien näyttelyitä. Katutason Aulagalleriaan on yleisöllä aina vapaa pääsy.

Asiasanat:  
käsityö
Suomen käsityön museo