Hyppää pääsisältöön
Kuva
Eero Lehtisen valmistamassa kitarassa on hyödynnetty luun mallista metallipurkkia, jonka kyljessä on koiranpentujen kuvia. Kitarassa lukee "luuserin onni, happy loser".
Pääsisältö

”Kaikkea se piru hulluilla teettää” tuumaavat kierrätysmateriaaleista kielisoittimia valmistavat mäntsäläläinen Eero Lehtinen ja petäjävetinen Jukka Mäkelä. Näyttely herättää ihmettelemään materiaalien moninaisuutta ja suomalaista luovaa hulluutta.

Soittimien rakentaminen vaatii kädentaitojen lisäksi eri materiaalien tuntemusta sekä tietämystä äänen fysikaalisista ominaisuuksista, soinnin ja voimakkuuden synnystä. Myös soittimien käytettävyys ja esteettisyys ovat soitinrakentajille tärkeitä. Molempia tekijöitä yhdistää perinteisten soittimien valmistaminen käsillä olevista materiaaleista sekä into kekseliäisiin kokeiluihin. Näyttelyssä on esillä myös uusiosoittimia, jotka johdattavat musiikin alkukantaisille juurille. 

- Löytäessäni esineille ja materiaaleille uuden tarkoituksen soittimissa löydän myös iloa. Soitinrakennus on terapiaa ja verstas autotallissa muodonmuutoksen laboratorio. Maailma ja oman pään ristiriitaisuuksia on usein vaikea käsittää, mutta eri materiaaleja ja soittimia saatan käsittää ja käsitellä, Eero Lehtinen kuvailee soitinten rakentamista. 

Näyttelyn soittimet avaavat tekijöidensä soitinrakennuksen filosofiaa, persoonia ja esteettistä muotokieltä. Eero Lehtinen pitää vanhoista, jo patinoituneista ja hylätyistä esineistä, joten kitaroiden lähtökohdat, rungot ja materiaalit ovat monipuolisia: leipälaatikosta työkalupakkiin, suklaa- ja sikarirasioista Kiasman kattopeltiin. Lehtisen kitaroissa käytetty puu on pääosin kierrätettyä ja aikansa elänyttä, rakennuksista tai huonekaluista purettua tai ylijäänyttä. Soitinosia, kuten virittimiä ja otelautanauhoja, Lehtinen hankkii kitaroihinsa soitettavuuden vuoksi uutena. Materiaalien aiempi käyttöhistoria tuo soittimiin tarinoita ja tekijälle iloa, kun hylätyille esineille ja materiaaleille löytyy uusi tarkoitus kitaroissa. Jukka Mäkelä rakentaa harvinaisempia soittimia, joihin hän myös kehittelee koko ajan uusia ratkaisuja ja sovelluksia. Vanhan musiikin soittimien lisäksi hän kehittää uusiosoittimia kierrätysmateriaaleista. Mäkelä on valmistanut soittimia viulusta ja kontrabassosta erilaisiin kitaran sukuisiin versioihin sekä mm. afrikkalaisia rumpuja. 

- Viime aikoina olen innostunut käyttämään afrikkalaisia ja kauko-idästä lähtöisin olevia naamioita kielisoittimien kaikupohjina, Mäkelä kertoo.

Molemmat soitinrakentajat ovat myös esiintyviä muusikoita. Soittimet eivät valmistu suunnittelun ja rakentamisen aikana, vaan vasta soittajan esiintyessä.

Eero Lehtinen (s. 1963) on mäntsäläläinen muusikko ja soitinrakentaja. Hän on julkaissut taiteilijanimellä Nikolai Blad viisi laulaja-lauluntekijä albumia. Lehtisen itseilmaisu on hakenut muotoaan vuosien varrella. 1980-luvulla hän opiskeli kuvanveistoa Turun piirustuskoulussa, 1990-luvulla Lehtinen löysi musiikin ja opiskeli musiikkitiedettä, 2000-luvulla hän tutustui huonekalukonservointiin. Soitinrakennuksessa Eero Lehtinen on itseoppinut, mutta hänen kitaroissaan näkyy vaikutteita aiemmista opinnoista ja työkokemuksesta. 

Puu materiaalina on Lehtiselle tärkeä. Puilla ja ihmisillä on sisällään syyt ja niillä suunta, mikä ohjaa kasvua ja sisäistä motivaatiota. Jos puuta haluaa käyttää, pitää tietää syiden suunta, sillä kaikki tapahtuu niiden ehdoilla. Samoin ihmisillä on omat syynsä, kuinka elämässä etenee ja mihin suuntaa. Puukin kasvaa aina kohti valoa.

Jukka Mäkelä (s. 1951) on petäjävetinen muusikko, soitinrakentaja ja yrittäjä. Hän aloitti seikkailut soitinrakentamisen parissa muutettuaan Kintauden kylälle 1982. Aluksi hän keräili erilaisia soittimia, kunnes keksi ryhtyä rakentamaan niitä itse. Mäkelä on kiinnostunut etenkin harvinaisempien soitinten valmistuksesta ja hän kehittelee niihin uusia teknisiä ratkaisuja ja sovellutuksia. Oppilaitosyhteistyönä Mäkelä on valmistanut vanhanmusiikin soittimia ja opettanut mm. klavikordin, kampiliiran ja lapinrumpujen tekemistä.

Jukka Mäkelä valmistaa kierrätysmateriaaleista uusiosoittimia, joiden tekoa hän myös opettaa aikuisille ja lapsille suunnatuilla kursseilla. Vuonna 2009 Mäkelä kartoitti Maaseudun Sivistysliitolle kierrätys- ja uusiomateriaaleja käyttäneitä soitinrakentajia. Tämän pohjalta ITE-taiteen käsitettä laajennettiin myös soittimiin. Uusiosoittimien myötä on syntynyt myös Purkkiorjat-yhtye, joka soittaa Mäkelän rakentamilla purkki-instrumenteilla. Vuosien varrella Jukka Mäkelä on soittanut useissa eri yhtyeissä, kuten Arkiviisu, Arbeit Macht Frei, Suomen balalaikat, Dixie Fried, Ohilyöntiorkesteri, HallanallaH ja Mammas Ärtsoppa.

Mäkelä on musiikin monialayrittäjä. Hänen yrityksissään valmistuu soittimien kieliä kitarasta pianoon sekä käsityönä että teollisesti. Hän mm. valmistaa suurimman osan Suomen kanteleen kielistä. Mäkelä myös valmistaa suomalaisesta kuusipuusta soittimien kansiaihioita. Tähän ajatus syntyi halusta käyttää suomalaista puumateriaalia kalliiden ulkomaisten tuontipuiden sijaan. Esiintyvien taiteilijoiden asioita Mäkelä hoitaa toimimalla Osuuskunta Smartistin toiminnanjohtajana.

Kaikupohjia – Soitinrakentajat Eero Lehtinen ja Jukka Mäkelä

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 11.3.–28.5.2023. 
Katutason näyttelyihin on vapaa pääsy. 

Museo on avoinna ti-su klo 11-18. 
Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi 

Aulagalleria näyttelytilana

Aulagalleria on 50 m2 laajuinen näyttelytila, jossa esitellään alan ammattilaisten ja taiteilijoiden lisäksi ansioituneiden harrastajien ja harrastajaryhmien näyttelyitä. Katutason Aulagalleriaan on yleisöllä aina vapaa pääsy.