Kudelma – käsityömuistoja ja karjalaisuutta 27.6.–20.8.2023
Räsymattoa kudottaessa, lyönti lyönniltä räsyistä leikattujen kuteiden muistot sitoutuvat toisiinsa. Kuteet on leikattu vanhoista vaatteista ja muista kankaista, joiden elämä muistuu kutojan mieleen. Kudelma-näyttelyssä kerrotaan käsitöiden kantamista muistoista ja niiden merkityksestä kymmenelle Päijät-Hämeen alueella asuvalle naiselle, joilla on karjalainen tausta tai yhtymäkohtia karjalaisuuteen. Näyttely on esillä Suomen käsityön museon luentosalissa 27.6.–20.8.2023.
Näyttely perustuu vuosina 2019–2021 Heinolassa toteutetun Kudottu elämä -hankkeen aineistoon. Tarinallisten räsymattojen kudonnan avulla päästiin tutustumaan karjalaistaustaisten naisten käsityömuistoihin. Näin taltioitiin mennyttä käsityöperinnettä, mutta samalla ylläpidettiin ja uudennettiin käsityön kulttuuriperintöä. Hankkeen aikana todentui myös käsityön voimauttava ja käsityöntekijän identiteettiä vahvistava merkitys. Muistamisen ja käsityöperinteen konkreettinen ilmentäjä hankkeessa on räsymatto, elämäntarinan symboli.
Hankkeen aineistoa on täydennetty heinolalaisen toimittaja Ossi Arvelan tekemillä videoilla hankkeen naisten käsityösuhteista. Mattojen ja videoiden kautta hiljainen tieto, taito, muistot ja tunteet välittyvät katsojalle ja samalla voi pohtia omakohtaista käsityösuhdettaan.
Hankkeen toteuttivat FM, muistelutyön ohjaaja Henna Paasonen, kudonnan artesaani, toimittaja Kaisa Hako ja TT Riikka Myllys yhteistyössä Heinolan Karjalaseuran, Heinolan Elämyspuoti -käsityökeskuksen, Heinolan ortodoksisen Juliana-yhteisön, Heinolan museoiden ja Suomen käsityön museon kanssa.
Kudottu elämä -hanketta ja Kudelma-näyttelyä ovat tukeneet Käkisalmi-säätiö, Karjalan kulttuurirahasto, Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö ja Heinolan Kalevalaiset Naiset ry. Kudelma-näyttely perustuu Heinolan kaupunginmuseossa 2021 esillä olleeseen näyttelyyn.
Kudelma – käsityömuistoja ja karjalaisuutta
Näyttely Suomen käsityön museon luentosalissa 27.6.–20.8.2023.
Museo avoinna ti-su klo 11-18, ma suljettu.