Leena Illukka – Tervetuloa ja tervemenoa 18.12.2020–7.3.2021

Leena Illukka – Tervetuloa ja tervemenoa

Näyttely Suomen käsityön museon Aulagalleriassa 18.12.2020–7.3.2021 

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo 
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi 

Tervetuloa ja Tervemenoa -näyttely esittelee kuvataiteilija Leena Illukan (s. 1962) muotokuvatossuja, jotka rikkovat perinteisen muotokuvan genren hauskasti ja raikkaasti. Persoonalliset karikatyyriset muotokuvat ovat jännittävä ja persoonallinen oivallus, joissa käsinkirjonta on uudella tavalla sovellettuna. 

Illukan työt pohtivat yksilön suhdetta yhteiskunnassa. Teokset ovat yleensä sarjallisia tarinoita ja niiden keskipisteessä on yksilö. Come and Go -muotokuvatossujen sarjassa yhdistyy hiljainen dialogi poissaolosta ja läsnäolosta, sekä Illukan lapsuus, koti, läheiset sekä aika. Teossarjan vaihtuvat kasvot tuovat elävyyttä ja teoksen muoto siirtää ajatuksen harhailemiseen, kohtaamiseen ja risteytymiseen toisten kanssa. Tarina alkaa askelten myötä maan tasalta. Niitä on lukuisia, ei voi laskea, koska jokainen on yksilö.

Illukan työskentelyprosessi on avoin ja muuttuva. ”Sarjaa tehdessäni olen alkanut näkemään omaa elämääni ja lopullisia hyvästejä ei ole vaan eron tuoma tyhjyys nousee läsnäoloksi. Teoksen symbolisuus piilee läsnäolossa ja poissaolosta, syntymässä ja kuolemassa. Kirjon ommel ompeleelta, teoksessa henkilön läsnäolo pysyy, vaikka hän olisi poissa”, Illukka kuvailee työskentelystään. 
 

Lisätietoja

Mikko Oikari, intendentti, Suomen käsityön museo 
p. 050 553 3880, mikko.oikari [at] jyvaskyla.fi